2020

 • Εκδόθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και από τον Εκδοτικό οίκο ΕΣΤΙΑ το βιβλίο «Αικατερίνη Μαριολοπούλου – Καναγκίνη. Δεκαετίες προσφοράς στην κοινωνία και τον πολιτισμό» με συγγραφέα τον Δ. Παναγιωτόπουλο.Η Αικατερίνη (Νίνα) Μαριολοπούλου είχε μια μακρά και ενδιαφέρουσα διαδρομή, την οποία διάνυσε με ήθος και μετριοφροσύνη. Ήταν γενικά ένας άνθρωπος του μέτρου, ο οποίος εντούτοις επιδείκνυε αξιοσημείωτη πυγμή, όπου χρειαζόταν και όπου θεωρούσε ότι όφειλε να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογούσε. Στη νεκρολογία που έγραψε γι’αυτήν ο Δημήτριος Ζ. Σοφιανός, καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, πιστός φίλος και συνεργάτης για περισσότερα από σαράντα χρόνια, αναφέρει τα εξής: «Η Νίνα, πραγματική αρχόντισσα, υπήρξε σε όλη της τη ζωή απλός άνθρωπος, σεμνή, χαριτωμένη, ευφυέστατη, ευκολοπλησίαστη, γλυκομίλητη, θυμόσοφη, αυθόρμητη προ πάντων και ειλικρινής, με το θάρρος της γνώμης της, με πολύ χιούμορ».Σε όλη την ενδιαφέρουσα αλλά και κάποιες φορές περιπετειώδη πορεία της ζωής της ευτύχησε να έχει στο πλευρό της έναν επίσης επιφανή και αξιοσημείωτο σύντροφο, τον Ηλία Μαριολόπουλο. Η Νίνα Καναγκίνη-Μαριολοπούλου έφυγε πλήρης ημερών στις 24 Αυγούστου 2004, σε ηλικία 95 ετών, δεκατρία σχεδόν χρόνια μετά τη «δύση» του αγαπημένου της «Ήλιου», όπως προσφωνούσε τρυφερά τον σύζυγό της, ο οποίος απεβίωσε το 1991 σε ηλικία 91 ετών.Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το οποίο οφείλει την ίδρυση και την ύπαρξή του στην ακατάβλητη θέληση και τη γενναιόδωρη προσφορά της, αφιερώνει την έκδοση του συλλογικού αυτού τόμου, που περιλαμβάνει πτυχές της ιστορίας και της διαδρομής της Αικατερίνης (Νίνας) Μαριολοπούλου, το γένος Καναγκίνη, από τον Πύργο της Τήνου, στη μνήμη της σημαντικής αυτής γυναίκας, που σημάδεψε με τη ζωή και την παρουσία της τον γενέθλιο τόπο και τη ζωή των ανθρώπων που τη γνώρισαν.

Το εξώφυλλο του βιβλίου: Αικατερίνη Μαριολοπούλου – Καναγκίνη. Δεκαετίες προσφοράς στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

 • Εκδόθηκε από το ΜΚΙ και από τον εκδοτικό οίκο Archaeopress Publishing LTD στην Οξφόρδη το βιβλίο “Aristotle’s Μετεωρολογικά – Meteorology then and now” με συγγραφείς τους Αναστάσιο Τσώνη και Χρήστο Ζερεφό.
  Το βιβλίο διαπραγματεύεται τη σύγκριση μεταξύ των γνώσεων για Μετεωρολογικά και Κλιματικά Φαινόμενα κατά τον Αριστοτέλη και σύμφωνα με τις σημερινές επιστημονικές αντιλήψεις.

Το εξώφυλλο του βιβλίου: Aristotle’s Μετεωρολογικά.

 • Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού τα βραβεία «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» για το έτος 2020 δεν απενεμήθησαν όπως προβλέπεται αλλά απεστάλησαν αφού υπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καθηγητή κ. Petteri Taalas και τον Πρόεδρο του ΜΚΙ, καθηγητή κ. Χρήστο Ζερεφό.
  Τα βραβεία εστάλησαν στους παρακάτω βραβευθέντες:

  1. Στον Shingirai Nangombe για την μελέτη «Record-breaking climate extremes in Africa under stabilized 1.5°C and 2°C global warming scenarios» και
  2. Στον Francesco S.R. Pausata για την μελέτη «Greening of the Sahara suppressed ENSO activity during the mid-Holocene”.

Ο βραβευθείς Francesco Pausata.

 • Στις 10 Οκτωβρίου 2020 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο συνδιοργάνωσε με το ΜΚΙ το 1ο Διεθνές συνέδριο «Lighting, interactivity, Heritage, Technology and Sustainability» (LIGHTS). Περισσότερα.