«Lighting, interactivity, Heritage, Technology and Sustainability» (LIGHTS)

Στις 10 Οκτωβρίου 2020 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο συνδιοργάνωσε με το ΜΚΙ το 1ο Διεθνές συνέδριο «Lighting, interactivity, Heritage, Technology and Sustainability» (LIGHTS).

Μία λέξη η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση στη βιομηχανία του φωτισμού τα τελευταία χρόνια είναι η «μετάβαση». Αυτή η μετάβαση σε μία νέα εποχή είναι αποτέλεσμα αλλαγών στη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην τεχνολογική ανάπτυξη, το σχεδιασμό φωτισμού και, φυσικά, τις αρχές της βιωσιμότητας. Η ψηφιοποίηση του φωτισμού σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση λαμπτήρων LED έχει οδηγήσει σε αυξημένη συνδεσιμότητα και αλληλεπίδραση συσκευών προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.

Το LiFi, το Internet of Things, η PoE και οι ασύρματοι αισθητήρες έχουν μεταμορφώσει τα παραδοσιακά φωτιστικά σε έξυπνες συσκευές ικανές να συνδεθούν με ένα δίκτυο που μεταδίδει πληροφορίες. Καθώς το φως τώρα εμπλουτίζεται με πληροφορία, είναι δυνατή η αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνων ελέγχων καθώς και να συμπεριλάβει επιπρόσθετες λειτουργίες, όπως η δυναμική λειτουργία ανάλογα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των χρηστών. Οι προαναφερθείσες εξελίξεις επιτρέπουν όχι μόνο το χειρισμό της φωτεινής ροής η οποία εκπέμπεται από ένα φωτιστικό, αλλά και το χειρισμό της θερμοκρασίας χρώματος της πηγής του φωτός. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του Ανθρωποκεντρικού Φωτισμού ο οποίος επιδρά στην υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα, παρέχοντας τον κατάλληλο φωτισμό όταν και όπου χρειάζεται. Ευτυχώς, φαίνεται ότι σε αυτή τη νέα εποχή το επίκεντρο του σχεδιασμού φωτισμού έχει μόλις μετακινηθεί από τις χωρικές πλευρές στις ανθρώπινες πλευρές.

Επιπλέον, η χρήση τεχνητού φωτισμού στο δομημένο περιβάλλον κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την οπτική απόδοση και την ευεξία των ανθρώπων, αλλά και το περιβάλλον. Καθώς ο αρχιτεκτονικός φωτισμός εστιάζει στην ανάδειξη προσόψεων κτιρίων και εξωτερικών χώρων, καινούργιες νομοθεσίες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παράλογης χρήσης τεχνητού φωτισμού. Η έλλειψη σχεδιασμού φωτισμού και περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας για εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι προσόψεις κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής, έχουν αυξήσει τη χρήση εγκαταστάσεων φωτισμού. Σήμερα, με την έλευση των ενεργειακά αποδοτικών φωτιστικών (LED) και των συστημάτων διαχείρισης φωτισμού προηγμένης τεχνολογίας, πρέπει να προωθηθεί η ανάγκη για ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης με τεχνικές σχεδιασμού φωτισμού οι οποίες θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Είναι ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη να εξεταστούν ενδελεχώς οι νέες και συχνά αντιφατικές τάσεις στο φωτισμό και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός αυτού του Διεθνούς Συνεδρίου. Το IC-LIGHTS θα επιχειρήσει να αναδείξει το ρόλο του φωτισμού στο οικοδομημένο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων θετικών και αρνητικών ζητημάτων τα οποία έχουν πρόσφατα ανακύψει και καταγράφουν τις τρέχουσες τάσεις στον σχεδιασμό φωτισμού για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι επίσης ευπρόσδεκτες σπουδές περιπτώσεων ιδιαίτερα αξιοσημείωτων πρακτικών φωτισμού και εξαιρετικών έργων φωτισμού.

Συνολικά, οι εξελίξεις που έχουν ανακύψει στον Φωτισμό, τη Διαδραστικότητα, την Κληρονομιά, την Υγεία, την Τεχνολογία και τη Βιωσιμότητα (Lighting, Interactivity, Heritage, Technology and Sustainability) δημιουργούν απαιτήσεις συγκεκριμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται ή θα επιθυμούσε να εργαστεί σε αυτούς τους τομείς. Αυτά τα θέματα βρίσκονται στον πυρήνα του έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με τίτλο Περιβαλλοντικά Ευαισθητοποιημένος Έξυπνος Φωτισμός ECOSLIGHT ( Environmentally Conscious Smart Lighting) (612658-EPP-1-2019-1-EL-EPPKA2-SSA). Επομένως, ένας από τους στόχους του συνεδρίου ήταν να συμβάλει στον εντοπισμό αυτών των αναγκών.

Το συνέδριο έγινε διαδικτυακά και καθ’όλη τη διάρκεια το παρακολούθησαν 120 σύνεδροι και θεατές. Επιπλέον πάνω από 1000 θεατές το έχουν παρακολουθήσει μέσω YouTube την πρώτη εβδομάδα.