Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» – «Timeless Greece»

Η Γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη συμμετείχε και εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» – «Timeless Greece», στην Αρχαία Ολυμπία, 28-31 Αυγούσου, συνάντηση υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, στην οποία και παρευρέθηκε. Η κ. Π Νικολοπούλου Σταμάτη προήδρευσε της τελευταίας συμπερασματικής συνεδρίας. Επίσης δημοσίευσε στην Καθημερινή το πακάτω άρθρο.

Ολυμπία: Μια διαφορετική διεθνής επιστημονική συνάντηση

Χρόνος και απόσταση, επινοήσεις του ανθρώπινου νου που όμως ο ίδιος δεν τις σέβεται πάντα, αλλά σερφάρει κατά βούληση και στο χρόνο και στην απόσταση. Ανεξάντλητες πληροφορίες στοιβαγμένες πίσω από την απόσταση του χρόνου σε όλες σχεδόν τις επιστήμες, αλλά ιδιαίτερα στις βιοιατρικές, μένουν ακινητοποιημένες στη συμβολική αφάνεια, κάτω από τους ογκόλιθους των αιώνων, παρόλο το ότι είναι τόσο πολύτιμες.

Δέσμιοι μιας κοινωνίας που διαθέτει ράγες μόνο για εικονικούς συρμούς με άμεσο οικονομικό φορτίο, μιας κοινωνίας τυφλωμένης από τη λάμψη του «ψεύτικου» χρυσού, πορευόμαστε αντίθετα στη ροή της υπερκόσμιας δύναμης που έχει μόνο έναν στόχο, τη θετική εξέλιξη. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ελάχιστες αριθμητικά, αλλά και σε μέγεθος, νησίδες ανθρώπινου δυναμικού αντιδρούν. Αυτές οι μεμονωμένες ψυχές είναι σταγόνες σε έναν απέραντο ωκεανό άγριας θάλασσας δολαρίων, ευρώ, γιέν και γουάν, αξίες αμφίβολες, τυπωμένες σε ευτελές χαρτί, που δημιουργούν ένα τεχνητό τσουνάμι που πότε σκάει στην Ευρώπη, πότε στην Ασία και ακόμη στην καλά οργανωμένη αμερικανική ήπειρο και που αρκείται να αποτυπώνεται σε διαγράμματα υπολογιστών χρηματιστηρίων.

Μέσα σε αυτήν την αναταραχή, αληθινή ή virtual δεν έχει καμία σημασία, ανακατεύονται, διαλύονται και λειώνουν αξίες, έννοιες και γνώσεις χιλιετιών. Όμως, αυτές οι σταγόνες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν παρασύρονται από την εικονική πραγματικότητα, ανησυχούν και προσπαθούν να αντισταθούν. Πρόκειται για έναν αγώνα εξαιρετικά δύσκολο, μιας και, δυστυχώς, το πέρασμα των αιώνων άφησε στους απόγονους των σπουδαίων πνευμάτων της αρχαιότητας «επιγενετικές» βλάβες που δεν ευνοούν πάντοτε τη σύγκλιση δυνάμεων.

Επέτρεψαν οι οργανωμένες κοινωνικές δομές στο χρόνο και στις αποστάσεις να εισχωρήσει η λήθη, η ομίχλη και πολλές παραγνωρισμένες αλήθειες. Όμως, οι σταγόνες, οι άνθρωποι σπαρμένοι στα πέρατα του κόσμου, που αναγνωρίζουν ομοιότητες στο DNA τους, που πορεύονται στη συνεχή και όχι διακεκομμένη  γραμμή του χρόνου θα συναντηθούν στην Αρχαία Ολυμπία, ευρισκόμενοι σε μια διαρκή πολλαπλασιαστική αναζήτηση με στόχο να διασυνδεθούν και να επικοινωνήσουν. Αναζητώντας τις αλήθειες και τα πολύτιμα πετράδια της γνώσης, που συμφωνούν ότι δεν είναι αρχαία, αλλά διαχρονικά, ψάχνουν τα νήματα που θα πλέξουν το δίχτυ της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ενωθούν οι δυνάμεις όσων δεν δέχονται τους περιορισμούς του χρόνου και της απόστασης. TIMELESS GREECE (http://timelessgreece.org/index_gr.html): O δρόμος από την Αρχαία Ολυμπία που ανοίγεται από τις 28 με 31 Αυγούστου διευρύνει τα διεπιστημονικά μονοπάτια που ενώνουν τον άνθρωπο με το περιβάλλον και φέρνουν κοντά το μύθο με την ιστορία, ανακαλύπτοντας τα μυστικά νήματα που συνδέουν μαγικά τις επιστήμες. Αυτά τα νήματα κόπηκαν από δυνάμεις κοινωνικά αποδεκτές και εδραιωμένες ανά τους αιώνες που όμως είναι πολύ μακριά από την ανθρώπινη φύση.

Είτε το θέλει είτε όχι η σύγχρονη κοινωνία, η φυσική πορεία και η εξέλιξη απαιτούν την παραδοχή ότι ο άνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κύτταρο του σύμπαντος που έχει το χάρισμα να συνειδητοποιεί το άυλο του χρόνου και της απόστασης.

Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη

Η κυρία Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία»