Εγκατάσταση αυτοματοποιημένου Μετεωρολογικού Σταθμού στο 2ο Λύκειο Ναυπάκτου και εκδήλωση του Ιδρύματος στην Ναύπακτο

Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου και ο Λαογραφικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης έχουν την χαρά να ανακοινώσουν την εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού ο οποίος φιλοξενείται στο κτίριο του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου. Σκοπός της λειτουργίας του σταθμού αυτού είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα της περιοχής, των μαθητών αλλά και όλων των ενδιαφερομένων πολιτών. Ιδιαίτερα, μετά την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών στη μέση εκπαίδευση και την καθιέρωση της ομαδικής ερευνητικής εργασίας στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ως αντικειμένου πρωτεύουσας σπουδαιότητος, πιστεύουμε ότι ο σταθμός αυτός θα προσφέρει το απαραίτητο υλικό και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών θετικής και περιβαλλοντικής κατεύθυνσης επιπέδου. Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, εκτός από την προμήθεια και εγκατάσταση του σταθμού, είναι διατεθειμένο να συμβάλει στην επιμόρφωση των μελλοντικών χρηστών με ημερίδες και σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες, καθώς και με ερευνητικά θέματα και ιδέες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές στις εργασίες τους.

Η χρήση των παρατηρήσεων του σταθμού είναι ανοικτή και ελεύθερη σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Για να μπορέσει κάποιος να συνδεθεί με τον σταθμό θα πρέπει να πληκτρολογήσει την ιστοσελίδα :

http://scient.static.otenet.gr:8080/

Στο παράθυρο που ανοίγει θα πρέπει να πληκτρολογηθεί ο κωδικός MKF_NAFPAKTOS και στις δύο γραμμές του παραθύρου (όνομα και password ίδια)

Ευχόμαστε ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός Ναυπάκτου να συμβάλει ουσιωδώς στην ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής σε περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα και να αποτελέσει το έναυσμα για την δημιουργία νέων επιστημόνων στους τομείς της μετεωρολογίας – κλιματολογίας – περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος
Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός

Ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου
Κώστας Κουτσόπουλος, Φυσικός

Στις 13 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, εκδήλωση ενημέρωσης και εγκατάστασης του σταθμού στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι δήμαρχοι Ναυπάκτου και Δωρίδος, μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Λυκειάρχης του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Κ. Κουτσόπουλος με τη συνεργασία και άλλων εκπαιδευτικών των Λυκείων και Γυμνασίων της περιοχής. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής, κ. Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της». Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Νάστος παρουσίασε το μετεωρολογικό σταθμό και επεξήγησε τη λειτουργία του. Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Βασίλειος Τριτάκης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, έκανε μια ενημερωτική παρουσίαση για το ιστορικό, τους σκοπούς και τα προγράμματα του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος σε ομιλία του στην εκδήλωση για την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού στην Ναύπακτο.