2013

 • Στα πλαίσια συνεργασίας του ΜΚΙ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας (ΕΙΜΑΜΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Πρόγραμμα: «Mελέτη Tρωτότητος των Ακτών της Ανατολικής Μεσογείου σε Επιπτώσεις Συμβάντων Tsunami», διενεργήθηκε αποστολή στην Αλεξάνδρεια την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2013, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ιδρύματος κκ Χ. Ζερεφός και Χ. Ρεπαπής, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κ. Συνολάκης, ομάδα του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με τον καθηγητή κ. Γ. Παπαθεοδώρου και η ομάδα του ΕΙΜΑΜΑ με τον Πρόεδρο του κ. Χ. Τζάλα. Ήταν κυρίως μια διερευνητική αποστολή κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για την έρευνα αυτή. Οι ανωτέρω επιστήμονες συμμετείχαν επίσης στις εργασίες του Workshop με τίτλο “Earthquakes, Tsunamis, and Sea Change Over The Long Term. Comparative data from Alexandria, Cyprus and Crete” που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με ανακοίνωση που παρουσίασε ο κ. Τζάλας.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Kom el Dikka στην Αλεξάνδρεια ο Πυλώνας που ανέλκυσε η ομάδα του ΕΙΜΑΜΑ (Από αριστερά) Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγ. Χ. Ζερεφός, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγ. Κ. Συνολάκης , Ο Γραμματεύς του ΜΚΙ καθηγ. Χ. Ρεπαπής και ο Πρόεδρος του ΕΙΜΑΜΑ ιστορικός Χ. Τζάλας (Αλεξάνδρεια, 2013).

H ομάδα ετοιμάζεται για τις καταδύσεις (Από δεξιά) Ο δύτης Γ. Νομικός, αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής Χ. Ζερεφός ο Πρόεδρος του ΕΙΜΑΜΑ ιστορικός Χ. Τζάλας, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής Κ. Συνολάκης και ήδη μέσα στην λέμβο δύτες και επιθεωρητές αρχαιολόγοι του Τμήματος των Υποθαλασσίων Αρχαιοτήτων της Αλεξανδρείας (Ναυτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας, 2013).

 • Τον Μάιο του 2013 στα πλαίσια του Προγράμματος «Mελέτη Tρωτότητος των Ακτών της Ανατολικής Μεσογείου σε Επιπτώσεις Συμβάντων Tsunami» ο Γραμματεύς του Ιδρύματος κ. Χ. Ρεπαπής και η Καθηγήτρια του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ν. Ευελπίδου συμμετείχαν στο Workshop που οργάνωσε ο καθηγητής J. Empereur στην Αλεξάνδρεια και στο οποίο η κα Ν. Ευελπίδου παρουσίασε ομιλία με θέμα τους ενάλιους δείκτες για την μελέτη του ύψους της στάθμης της θαλάσσης. Στα πλαίσια του workshop έγινε αναγνωριστική επίσκεψη στην εκβολή του Νείλου στην Rosetta.

Επίσκεψη στην εκβολή του Νείλου στη Rosetta (Από αριστερά) Ο Γραμματεύς του ΜΚΙ καθηγ. Χ. Ρεπαπής, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Ευελπίδου και ο δύτης του ΕΙΜΑΜΑ Γ. Νομικός (Αλεξάνδρεια, 2013).

 • Στις 15 Ιουνίου 2013 το ΜΚΙ γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Η επέτειος των 20 χρόνων συν-εορτάστηκε με τα 50 χρόνια της Europa Nostra (μέλος της οποίας είναι το ΜΚΙ). Η τελετή έλαβε χώρα στους κήπους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επί του Λόφου των Νυμφών του οποίου ο αείμνηστος ιδρυτής του Ιδρύματος Ηλίας Μαριολόπουλος υπήρξε Διευθυντής και Πρόεδρος. Την τελετή χαιρέτησαν εκ μέρους του ΜΚΙ ο Πρόεδρός του καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, εκ μέρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο Πρόεδρός του καθηγητής κ. Κανάρης Τσίγκανος και εκ μέρους της Europa Nostra ο Πρόεδρός της Maestro Plácido Domingo και η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου. Η τελετή έκλεισε με το κουαρτέτο Con Grazia σε έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Mozart, Vivaldi, Pachelbel, Piazzolla και Gardel. Ακολούθησε Δεξίωση και Ξενάγηση στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ. Στην τελετή παρέστησαν εκλεκτά μέλη της Europa Nostra από όλα τα μέρη της Ευρώπης και πολλοί Έλληνες. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρίγκηψ Henrik Laborde de Monpezat, ο κόμης de Kergorlay Denis, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γρίβας, τέως επίτροποι της Ε.Ε., Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Γ. Γραμματείς, ο Διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην Αθήνα και άλλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από την ομιλία του Προέδρου του ΔΣ κ. Χ. Ζερεφού ακαδημαϊκού στον εορτασμό των 20 χρόνων του ΜΚΙ. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο Prince Henrik Laborde de Monpezat, η πρέσβης της Δανίας κα Mette Knudsen, η Επίτροπος της ΕΕ κα Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Διευθυντής του Γραφείου της ΕΕ κ. Π. Καρβούνης, ο Πρόεδρος του ΕΑΑ κ. Κ. Τσίγκανος, ο εκπρόσωπος της Βασιλικής αυλής της Δανίας, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ι. Γρίβας, η ΓΓ της Europa Nostra Mrs Sneška Quaedvlieg-Mihailović και ο Κόμης de Kergorlay Denis (Λόφος Νυμφών, 2013).

Ο Maestro Plácido Domingo και Πρόεδρος της Europa Nostra κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα 20 χρόνια του ΜΚΙ και τα 50 χρόνια της Europa Nostra (κτίριο Σίνα, Λόφος Νυμφών, 2013).

 • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος στα πλαίσια του προγράμματος που αφορά στη «Διάχυση των Προβλημάτων του Περιβάλλοντος σε Σπουδαστές
  και Πολίτες» και η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
  συνεργάστηκαν στη διοργάνωση θερινού workshop (μέσω του προγράμματος Erasmus της Ε.Ε.). Το Workshop στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές και καθηγητές από διάφορα Πανεπιστήμια
  της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 24 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, http://ip2013.eap.gr

Οι φοιτητές και οι καθηγητές του Workshop κατά την επίσκεψή τους στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη (Αθήνα, 2013).

 • Με στόχο την αξιοποίηση της έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης προτάσεων επί των πολιτικών προσαρμογής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του τουρισμού, συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ελληνικός Τουρισμός και Κλιματική Αλλαγή: Πολιτικές Προσαρμογής και Νέα Στρατηγική Ανάπτυξης». Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού. Ακολούθησε η έκδοση ειδικής έκθεσης της ΤτΕ με τα συμπεράσματα της Ημερίδας και προτάσεις προσαρμογής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό τουρισμό. http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/EMEKA_tourismos_2014_.pdf
 • Στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα Συνέδριο με τίτλο “Earthquakes, tsunamis and sea level changes over the long term comparative data from Alexandria, Cyprus and Crete”. Το ΜΚ Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του ακαδημαϊκό κ. Χ. Ζερεφό και από τον Γραμματέα Καθηγητή κ. Χ. Ρεπαπή με ανακοίνωση με τίτλο “Possible geophysical consequences of the 365 AD tsunami in Alexandria and the efforts and findings of the Greek Mission” σε συνεργασία με τον Δρ κ. Χ. Τζάλα και τον Καθηγητή κ. Κ. Συνολάκη.
 • Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 έγινε η απονομή του προκηρυχθέντος Βραβείου για αριστούχο φοιτητή με καταγωγή από τα Μαγούλιανα Αρκαδίας εις μνήμην του ακαδημαϊκού Ηλία Γ. Μαριολόπουλου. Το Βραβείο απενεμήθη από τον ταμία του Ιδρύματος κ. Γ. Μαριολόπουλο στο φοιτητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χαρούλη Αναστάσιο του Νικολάου, ο οποίος επελέγη από το ΔΣ του ΜΚΙ μεταξύ πολλών συνυποψηφίων, για την εξαιρετική του επίδοση, την ικανοποίηση όλων των κριτηρίων του διαγωνισμού και το ήθος του.

Αναμνηστική φωτογραφία του βραβευθέντος κ. Α. Χαρούλη με τη Διευθύντρια του ΜΚΙ κα Έφη Ξηροτύρη και τον Ταμία καθηγ. Δρ. Γ. Μαριολόπουλο (Γραφεία Ιδρύματος, Αθήνα, 2013).

 • Την 1η Δεκεμβρίου 2013 ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Χ. Ζερεφός και τα μέλη του ΔΣ Κ. Λιάτσος και Α. Καραμάνος παρευρέθησαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι στα ογδοηκοστά γενέθλια του Μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος από το 1997 Paul Crutzen (βραβείο Nobel Χημείας 1995) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Max Planck στο Mainz της Γερμανίας. Στην επίσημη τελετή τόσο της 1ης Δεκεμβρίου 2013 όσο και στο διοργανωθέν προς τιμήν του συμπόσιο της 2ας Δεκεμβρίου με τίτλο: “The Anthropocene” («Ανθρωπόκαινος Εποχή», όρος που καθιέρωσε ο P. Crutzen), παρευρέθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο καθώς και οι Υπουργοί Παιδείας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γερμανίας.

Από αριστερά το μέλος του ΔΣ του ΜΚΙ κ. Κ. Λιάτσος, ο Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, ο Paul Crutzen, η Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Ε. Ξηροτύρη, το μέλος του ΔΣ κ. Α. Καραμάνος και η κα Tertu Crutzen (Κτίριο Χημείας Max Planck, Mainz, 2013).