2011

 • Στις 25-27 Ιανουαρίου 2011 έλαβε χώρα στην Γενεύη (Ελβετία) επιστημονική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος “SPARC/IOC/WMO-IGACO workshop on Past Changes in the Vertical Distribution of Ozone” (στο οποίο συμμετέχει το ΜΚΙ με αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα). Το Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από την επίκουρο καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Κ. Τουρπάλη. https://www.esrl.noaa.gov/gmd/publications/annual_meetings/2014/slides/21-140327-A.pdf
 • Ο σύμβουλος του ΔΣ του ΜΚΙ Δρ Β. Τριτάκης εκπροσώπησε το Ίδρυμα στις 20-21 Φεβρουαρίου του 2011 στο Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας στο Chambery της Νότιας Γαλλίας. Στη συνάντηση αυτή έγινε η έναρξη του τρίτου κατά σειρά προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας των μελών του CIRCLE (Climate Impact Research Coordination for a Larger Europe) με αντικείμενο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ορεινή ζώνη.
 • Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2011 έληξε το διετές πρόγραμμα CIRCLE-MED στο οποίο συμμετείχαν οκτώ Μεσογειακές χώρες με έξι πολυεθνικά προγράμματα. Η λήξη του προγράμματος έγινε με πανηγυρικό τρόπο στο συνεδριακό κέντρο της Aix-en-Provence στη Νότια Γαλλία παρουσία όλων των μελών του ERA-NET CIRCLE. Το Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από τον σύμβουλο του ΔΣ Δρ. Β. Τριτάκη.
 • To ΜΚΙ εγκατέστησε στο 2ο Λύκειο Ναυπάκτου έναν αυτοματοποιημένο μετεωρολογικό σταθμό. Σκοπός του σταθμού αυτού θα είναι η παρουσίαση μέσω διαδικτύου (on line) των μετεωρολογικών παραμέτρων και στοιχείων της Ναυπάκτου. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως όμως από τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, για τη σύνταξη ερευνητικών εργασιών οι οποίες αποτελούν κύριο εκπαιδευτικό αντικείμενο, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές που εγκαινιάζει το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλιματολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στις 13 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, εκδήλωση ενημέρωσης και εγκατάστασης του σταθμού στην οποία παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι δήμαρχοι Ναυπάκτου και Δωρίδος, μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Λυκειάρχης του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Κ. Κουτσόπουλος με τη συνεργασία και άλλων εκπαιδευτικών των Λυκείων και Γυμνασίων της περιοχής. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής, κ. Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της». Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Νάστος παρουσίασε το μετεωρολογικό σταθμό και επεξήγησε τη λειτουργία του. Επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Βασίλειος Τριτάκης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, έκανε μια ενημερωτική παρουσίαση για το ιστορικό, τους σκοπούς και τα προγράμματα του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος σε ομιλία στην εκδήλωση για την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού στη Ναύπακτο. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Μπουλές με δημοτικούς συμβούλους και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου (Ναύπακτος, 2011).

 • Στις 8 Απριλίου του 2011 ο Πρόεδρος, ο Γραμματεύς και η Διευθύντρια του Ιδρύματος είχαν τη χαρά να παραστούν στη γιορτή που έγινε για την εγκατάσταση ενός «κήπου αισθήσεων» στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, Καλλιθέα (KEAT). Το ΜΚΙ στα πλαίσια του «Έτους Βιοποικιλότητας», ανέλαβε σε συνεργασία με τα Φυτώρια «Αντεμισάρη» την υλοποίηση αυτού του κήπου με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών, που έχουν προβλήματα οράσεως, με τα αρωματικά φυτά της πατρίδας μας μέσω των αισθήσεων της αφής και της όσφρησης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος συνομίλησαν με τα παιδιά και αντάλλαξαν απόψεις με τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα του ΚΕΑΤ. Με πολύ χαρά τέλος, τα ίδια τα παιδιά, φύτεψαν τα λουλούδια στα παρτέρια. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Μπάης, κα Κ. Τουρπάλη και κ. Π. Ζάνης.

Ο Διευθυντής του ΚΕΑΤ, ο Γραμματέας και ο Πρόεδρος του ΜΚΙ παρακολουθούν τη φύτευση (Αθήνα, 2011).

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη και τη γιορτή που οργάνωσαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές του ΚΕΑΤ για την εγκατάσταση του κήπου των αισθήσεων (Αθήνα, 2011).

 • Στις 19-20 Μαΐου του 2011 το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) και τον οργανισμό EUROSOLAR, διεθνές συνέδριο στα πλαίσια του Προγράμματος ARES (Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας υπό τον τίτλο “The Architecture of Well Tempered Environment”. Το ΜΚΙ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του καθηγητή κ. Χ. Ζερεφό και συμμετείχαν διακεκριμένοι Αρχιτέκτονες, άνθρωποι των γραμμάτων και πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών από διάφορες Αρχιτεκτονικές Σχολές. Οι σύνεδροι κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στην αναβίωση και στον εκσυγχρονισμό της τριλογίας του Vitruvio: “firmitas,utilitas,venustas” στο Δομημένο περιβάλλον του 21ου αιώνα σε αρμονία με τη φύση. Στο τέλος του συνεδρίου υπεγράφη Προκήρυξη δέκα σημείων με σκοπό την επίτευξη αρμονίας μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος. (Proceedings of the International Event “Renewable Energy Sources, an Architectural Design-Lab for the Climate Change”, 2010) http://uia-ares.org/may-19-20-2011-international-conference-the-architecture-of-well-tempered-environment-a-harmony-of-integrated-instruments/
  Διακήρυξη ΕUROSOLAR /UIA-ARES
 • Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επί του Λόφου των Νυμφών, σε κοινή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων “Europa Nostra” 2010/2011, πραγματοποιήθηκε η απονομή του διεθνούς βραβείου “2010 WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award”. Τα βραβεία του WMO για το 2010 απονεμήθηκαν στις μελέτες:
  1. “The natural aerosol over Northern Europe and its relation to anthropogenic emissions-implications of important climate feedbacks” by P. Tunved et al., published in Tellus.
  2. “Recent severe heat waves in central Europe: how to view them in a long-term prospect?” by J. Kyselý, published in International Journal of Climatology
  3. “Can mesoscale models reproduce meandering motions?” by D. Belušić and I. Güttler, published in the Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society.

  Η απονομή έγινε από τον εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού,
  Dr Deon Terblanche Διευθυντή του Τμήματος Atmospheric Research and Environment. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν προσωπικότητες από τον επιστημονικό, πολιτικό και διπλωματικό κόσμο καθώς και η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό με τον σύζυγό της κ. Γ. Βασιλείου πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το ΜΚΙ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία εκπροσωπεί την Europa Nostra στην Ελλάδα.

Πανοραμική άποψη από την τελετή απονομής των βραβείων του Ιδρύματος (Λόφος Νυμφών, 2011).

Οι βραβευθέντες με το “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” Δόκτορες Peter Tunved (ITM/Stockholm University) και Danijel Belušićš (University of Zagreb, Croatia) με τον εκπρόσωπο του WMO κ. Deon Terblanche, το Διοικητή της ΕΜΥ Υποπτέραρχο Λουκά Ασημάκη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Χ. Ζερεφό (Λόφος Νυμφών, 2011).

 • Το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Υδρολογική Εταιρεία και την Κυπριακή Ένωση Υδρολόγων και Μεταλλειολόγων το 9ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο και το 4ο “MEM Workshop on Fissured Rocks Hydrology”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 5-8 Οκτωβρίου 2011 στα Καλάβρυτα Αχαΐας με τη συμμετοχή 15 χωρών. Τα Πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν σε 2 τόμους από τον Εκδοτικό οίκο Springer (Advances in the Research of Aquatic Environment, Vol. 1 – 2, 2011).
 • Στις 16-17 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη έγινε η όγδοη ετήσια σύνοδος των Κρατών μελών του GEO (Group on Earth Observations). Τον Εθνικό Εκπρόσωπο της Ελλάδος και πρόεδρο του ΔΣ του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος του Ελληνικού Γραφείου GEO κ. Βασίλειος Τριτάκης. Το Ελληνικό Γραφείο GEO λειτουργεί με την υποστήριξη του ΜΚΙ. Στις 18 Νοεμβρίου ο κ. Βασίλειος Τριτάκης εκπροσώπησε το Ίδρυμα ως προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο του GEO (Group on Earth Observations) “Strengthening and Development of Earth Observation Activities for the Environment in the Balkan area”, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
  http://www.greekgeo.noa.gr/wp/greek-geo-office-activities/other-greek-geo-office-activities/