2008

  • Τον Ιανουάριο του 2008 έγινε η προκήρυξη του Βραβείου του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award 2008” για τις καλύτερες διεθνώς μελέτες της περασμένης διετίας νέων επιστημόνων σε θέματα που αφορούν στην ατμόσφαιρα. Μετά τη διαδικασία κρίσεως των μελετών που υπεβλήθησαν η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεως βράβευσε τους κάτωθι: Sabine Wust για την μελέτη «Non linear resonant wave-wave interaction (triad): Case studies based on rocket data and first application to satellite data” with M. Bittner και Noureddine Semane για την μελέτη «An observed and analysed stratospheric ozone intrusion over the high Canadian Arctic UTLS region during the summer of 2003” with V.- H. Peuch, L. EL Amraoui, H. Bencherif, S. Massart, D. Cariolle, J. – L. Attie and R. Abida. Τα Βραβεία επέδωσαν η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέως του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού Dr Elena Manaenkova, Director of Cabinet and External Relations Department και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια του Συνεδρίου “Climate Extremes During Recent Millennia and their Impact on Mediterranean Societies” που έλαβε χώρα στην Αθήνα στο Εντευκτήριο του ΕΚΠΑ  «Κωστής Παλαμάς» στις 13 Σεπτεμβρίου 2008.
  • Τον Ιανουάριο 2008 το Ίδρυμα προκήρυξε Βραβεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μεταξύ των Λυκείων των πυροπλήκτων περιοχών του θέρους 2007 για τις καλύτερες εργασίες με θέμα “Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η αποκατάσταση και η προστασία του δάσους αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο”. Τα βραβεία και τους Επαίνους επέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δημοσία ειδική εκδήλωση στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, στο Εντευκτήριο του ΕΚΠΑ “Κωστής Παλαμάς”.

Από αριστερά ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ιδρύματος κκ. Χ. Ζερεφός, Χ. Ρεπαπής, η εκπρόσωπος του WMO Dr E. Manaenkova και οι βραβευθέντες Dr. Noureddine Semane και Sabine Wust (Αθήνα, 2008).

Από την ομιλία του Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θ. Νικολόπουλου. Στο προεδρείο από αριστερά ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ακαδημαϊκός κ. Χ. Ζερεφός, ο Αντιπρόεδρος καθηγητής κ. Θ. Καναγκίνης και ο Γραμματέας καθηγητής κ. Χ. Ρεπαπής (Αθήνα, 2008).

  • Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συνάντηση επιστημόνων και φορέων που ασχολούνται με τη συγκέντρωση παρατηρήσεων του Περιβάλλοντος στα πλαίσια του διεθνούς Γραφείου Group on Earth Observations, (GEO) με τίτλο “Observing System Requirements for Managing and Mitigating the Impacts of Human Activities and Coastal Inundation in the Mediterranean Region”. Η Επιστημονική Συνάντηση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στις 9-13 Ιουνίου 2008. http://www.greekgeo.noa.gr/wp/greek-geo-office-activities/127-2/
  • Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  Διεθνές
    Συμπόσιο με τίτλο «Climate Extremes During Recent Millennia and their Impact on Mediterranean Societies» το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα στο Εντευκτήριο του ΕΚΠΑ  «Κωστής Παλαμάς» στις 13-16 Σεπτεμβρίου 2008.

Από τη δεξίωση της λήξης του συμποσίου. Διακρίνονται εξ αριστερών ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Χ. Ζερεφός, ο διοικητής της ΕΜΥ κ. Γαλανόπουλος, η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Π. Παυλόπουλος, , ο Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Χ. Ρεπαπής, ο Dr Juerk Luterbacher, η Dr Έλενα Ξοπλάκη και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Δ. Ασημακόπουλος (Αθήνα, 2008).

Οι συμμετέχοντες της επιστημονικής συνάντησης του GEO στην είσοδο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Αθήνα, 2008)

  • Το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος υπήρξε το μοναδικό ελληνικό Ίδρυμα που μετείχε στο ERA-NET CIRCLE. Στο συμβούλιο των διευθυντών του CIRCLE διετέλεσε και το μέλος του Δ.Σ. του ΜΚΙ κ. Βασίλειος Τριτάκης. Κατά το 2008 το Ίδρυμα συμμετείχε σε πέντε Επιστημονικές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ομάδας “Climate Impact Research Coordination for a Larger Europe (CIRCLE), European Research Area – NET” οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη, στη Ρώμη, στη Βουδαπέστη, στο Άμστερνταμ και στη Στοκχόλμη.