2022

 • Στην έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας Αφηγήσεις. Η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών για να τιμήσει την 200ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας συμμετείχε και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος τόσο με εκθέματα όσο και στη διοργάνωση. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν οι εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, οι δράσεις της Φιλικής Εταιρίας και το έργο των Φιλελλήνων από το τέλος του 18ου αιώνα έως τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Ένα τμήμα της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στον Εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Ενώ το αφήγημα ολοκληρώθηκε με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τα άσματα, τη μουσική, τα μουσικά όργανα και τις παραδοσιακές φορεσιές. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα της Ακαδημίας Αθηνών συγκαταλέγεται και ένα γνήσιο αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδας του Ρήγα Βελεστινλή. Επίσης εκτέθηκαν τα μοναδικά σωζόμενα πρωτότυπα έντυπα από τη δεύτερη έκδοση της Κέρκυρας (1798) του Θουρίου και του Πατριωτικού Ύμνου του Ρήγα καθώς του Ύμνου εγκωμιαστικού παρ’ όλης της Γραικίας προς τον αρχιστράτηγο Μποναπάρτε του Χριστοφόρου Περραιβού.

Πανοραμική άποψη της έκθεσης.

Σε περίοπτη θέση της έκθεσης τοποθετήθηκε έκθεμα του ΜΚΙ «Expedition du Morée».

 • Η έκθεση αυτή μέσα στους χώρους του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών ανέδειξε της εθνική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία της Επανάστασης.
 • Τα εγκαίνια της εκθέσεως έγιναν με μεγάλη επιτυχία στις 30 Μαρτίου 2022 από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως κ. Παναγιώτη Πικραμμένο με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων και προσκεκλημένων. Η έκθεση λειτούργησε συνεχώς μέχρι τη 15η Οκτωβρίου 2022 και την επισκέφθηκαν χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης. Διακρίνονται από αριστερά ο Πρόεδρος της ΑΑ κ. Α. Ρεγκάκος, ο ΓΓ της ΑΑ και Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένος και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή.

 • Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Μαριολοπουλείου Καναγκινίου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ομότιμη Καθ. ΕΚΠΑ κ. Πολυξένη Νικολοπούλου Σταμάτη έδωσε 3 ομιλίες :
  • Στις 14/4/2022 στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ελευσίνας με τίτλο ομιλίας «Άνθρωπος Περιβάλλον Σύμπαν: Μια Αμφίδρομη Σχέση» (σύνδεσμος στο facebook),
  • στις 23/5/2022 στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δήμου Ασπροπύργου με τίτλο ομιλίας «Κλιματική Αλλαγή και Ιώσεις»,
  • και στις 27/5/2022 προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια στο 12ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας με τίτλο ομιλίας «Περιβάλλον και Υγεία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο», Επιστημονικό Πρόγραμμα Συνεδρίου, Παρουσίαση ομιλίας.

 

 • Στις 4 Ιουλίου 2022 κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου International Radiation Symposium 2022 που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος έγινε η απονομή του “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award 2022” από τον από τον εκπρόσωπο του WMO καθηγητή Juerg Luterbacher και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό.
  Το βραβείο 2022 απονεμήθηκε εξ ημισίας στους εξής νέους επιστήμονες:

  • Στον Γεώργιο Βάρλα για την μελέτη «Investigating the impact of atmosphere–wave–ocean interactions on a Mediterranean tropical-like cyclone»
  • Και στον Kaspar R. Daellenbach για την μελέτη «Sources of particulate-matter air pollution and its oxidative potential in Europe»

Από την τελετή βράβευσης διακρίνονται από αριστερά ο βραβευόμενος Dr. Γεώργιος Βάρλας, ο Πρόεδρος του ΜΚΙ ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός και ο αντιπρόσωπος του WMO Καθηγ. Juerg Luterbacher.

 • Στις 4-8 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Ακτινοβολίας “International Radiation Symposium 2022” που συνδιοργάνωσαν το ΑΠΘ και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Το συνέδριο έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή άνω των 400 διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Στο Διεθνές αυτό συμπόσιο έγιναν σημαντικής επιστημονικής αξίας ανακοινώσεις σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης της ηλιακής και άλλων ακτινοβολιών και παρουσιάστηκαν νέα πρότυπα εκτίμησης των μεταβολών του συνολικού συστήματος ακτινοβολιών στον πλανήτη. Τα επιστημονικά συμπεράσματα στηρίζονται τόσο σε επίγειες όσο και σε δορυφορικές παρατηρήσεις και αποκτούν μεγάλη σημασία λόγω της υπάρχουσας κλιματικής κρίσης.

Πανοραμική άποψη του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής κ. Άλκης Μπάης συγχαίρει τον Πρόεδρο του ΜΚΙ ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό μετά την ομιλία του για την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου.

 • H Govedarou Art Gallery και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή: Άνθρωπος και Φυσικές Καταστροφές».
  Τα εγκαίνια έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 2022 που εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989.
  Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΜΚΙ και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χ. Ζερεφός τόνισε ότι η έκθεση αυτή έρχεται να αγκαλιάσει την Τέχνη με την Επιστήμη σε ένα τόσος επίκαιρο και σοβαρό πρόβλημα και αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μέσω της Τέχνης.
  Στην έκθεση συμμετείχαν 15 εικαστικοί.

 

 • Προσκεκλημένη Ομιλία με τίτλο: «Η κλιματική αλλαγή: Απειλεί τα παιδιά ιδιαιτέρως»
  Της Γραμματέως Δ.Σ. του Ιδρύματος  Καθηγήτριας κ. Πολυξένης Νικολοπούλου Σταμάτη

  Η Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου Σταμάτη ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στην 18η Ημερίδα με τίτλο «Η δυναμική των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στο παιδί : εξελίξεις, αναδυόμενοι κίνδυνοι και πρόληψη»  στην Κύπρο που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ήταν υπό την αιγίδα  του Εντιμότατου Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπατέλα
  Η ημερίδα οργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον & Υγεία του Παιδιού» www.paidi.com.cy/seminar-15-10-2022 και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Εταιρεία Προγεννητικής Ιατρικής  Κύπρου.