Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Ανακοινώσεις
Συνέδρια - Ημερίδες \ 8-10 Ιουνίου 2009

 

Συμπόσιο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την Χρήση των Γήινων Παρατηρήσεων στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία του πληθυσμού

Το Ελληνικό Γραφείο GEO σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο GEO, το Μαριολοπούλειο -Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργάνωσε ένα εξαιρετικά σημαντικό συμπόσιο που σκοπό είχε να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των χωρών της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν ονομαστικά δύο εκπρόσωποι από κάθε χώρα, ένας επιστήμων διευθυντής εθνικού κέντρου περιβαλλοντικών ερευνών και ένας πολιτικός επιπέδου Γενικού Διευθυντού Υπουργείου, για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα τους σχετικά με το αντικείμενο των Γήινων Παρατηρήσεων (Earth Observation) και να συζητήσουμε την πιθανότητα γενικότερης και μονιμότερης συνεργασίας στο αντικείμενο αυτό.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 8-10 Ιουνίου 2009, στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κτήριο "Κωστής Παλαμάς". Συμμετείχαν ένδεκα (11) χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Σλοβενία, Κύπρος , Τουρκία, Λίβανος, Αίγυπτος και φυσικά η Ελλάδα. Παράλληλα συμμετείχε η Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Γραφείου GEO με επικεφαλής των Γενικό Διευθυντή του Γραφείου καθηγητή Jose Achaché και εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Οργανισμών ESA, GMES, EOE και EU.

Εκπρόσωποι χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στην σκάλα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών για την καθιερωμένη φωτογραφία.

Έγιναν εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις σχετικές με την εφαρμογή μεθόδων παρατήρησης της γης σε κάθε χώρα και τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλες χώρες στο αντικείμενο αυτό.

Οι διοργανωτές του συμποσίου από αριστερά, καθηγητής Jose Achaché Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Γραφείου GEO, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο GEO, Διευθυντής Ερευνών Βασίλειος Τριτάκης, υπεύθυνος Ελληνικού Γραφείου GEO.

Το συμπόσιο έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η επιθυμία όλων των συμμετεχόντων για μονιμότερη και στενότερη συνεργασία των χωρών. Το Ελληνικό Γραφείο GEO δεσμεύτηκε να μελετήσει και να προτείνει τρόπους πιθανής συνεργασίας το ταχύτερο δυνατόν.

Από αριστερά, ο υπεύθυνος του Ελληνικού Γραφείου GEO Βασίλειος Τριτάκης, ο γραμματέας της Ρωσικής Πρεσβείας, η ομότιμη καθηγήτρια φυσικής κ. Παρασκευή Ευθυμίου, ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο GEO καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου GEO, καθηγητής Jose Achaché.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved