Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 2015 \ 28 Απριλίου 2015

 

Το Μέλλον της Ελιάς, η Ελιά του Μέλλοντος

Στις 28 Απριλίου 2015 το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Conférences Sans Frontières μια βραδιά συζήτησης και γευσιγνωσίας με τίτλο : "Το Μέλλον της Ελιάς, η Ελιά του Μέλλοντος".

Η καλλιέργεια αυτού του Μυθικού δέντρου σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία καλύπτει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικότατο οικονομικό τομέα.

Οι παγκόσμιες όμως κλιματικές μεταβολές και η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, θα αναγκάσουν την ελαιοκομία να αλλάξει τις πρακτικές της. Κλιματολόγοι, γεωπόνοι, ιστορικοί αλλά και ειδικοί της μεσογειακής διατροφής συμμετείχαν σε μια βραδιά συζητήσεων σε τρεις κύκλους όπου αντιπαρέθεσαν τις απόψεις τους για το τι κάνει ιδιαίτερη την ελληνική ελιά, το μέλλον της και τις υποσχέσεις αυτής της πολυετούς καλλιέργειας μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Οι δημοσιογράφοι Περικλής Βασιλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση και η Sylvie Gruszow του Conférences Sans Frontières συντόνισαν τις συζητήσεις.

Ομιλητές ήταν ο κ. André Bervillé πρώην Δ/ντής Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο INRA, η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη πρώην Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της ΑΑ, ο κ. Stéphane Angles Γεωγράφος, Επ. Καθηγ. Πανεπιστήμιο Paris Diderot, ο καθηγ. κ. Χρήστος Ζερεφός Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΜΚΙ, ο καθηγ. κ. Ανδρέας Καραμάνος τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, Δ/ντής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κα Αντωνία Τριχοπούλου Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η βραδιά αναμεταδόθηκε απευθείας σε live streaming από το Telésavoirs και συνεχίστηκε με μια μύηση στη γευσιγνωσία του ελαιολάδου υπό την καθοδήγηση του ειδικού γευσιγνώστη Γιάννη Καρβέλα που δίδαξε στο κοινό πώς να ξεχωρίζει τα παρθένα ελαιόλαδα και τις ποικιλίες του.

Πρόγραμμα.

Vimeo.

Από αριστερά προς δεξιά, ο καθηγ. κ. Χρήστος Ζερεφός Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του ΜΚΙ, ο κ. Stéphane Angles Γεωγράφος, ο δημοσιογράφος Περικλής Βασιλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, η κα Sylvie Gruszow του Conférences Sans Frontières και ο καθηγ. κ. Ανδρέας Καραμάνος τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γευσιγνωσία ελαιολάδου.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved