Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 1994 - 1995

 

1994 - 1995

  • Το Ίδρυμα, μαζί με το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Lavillette-Cite’ des Sciences et de I' Industrie Παρισίων συνδιοργάνωσε την έκθεση για το Περιβάλλον με τίτλο: "Ποια Γη για τα Παιδιά μας;". Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 12 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου 1994 και την επισκέφθηκαν περίπου 30.000 μαθητές σχολείων της βορείου Ελλάδος.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, εκ μέρους της κυρίας Προέδρου, δώρησε στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μία κάθετη τομή της δρυός του Παυσανία.

Το έκθεμα αυτό κοσμεί σήμερα το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η δρυς του Παυσανία, κατά τον Πλούταρχο, ήταν εκείνο το δένδρο στο οποίο στερέωσε τη σκηνή του ο Μ. Αλέξανδρος πριν από τη μάχη της Χαιρώνειας. Το έκθεμα είναι απόγονος της ιστορικής δρυός και περιλαμβάνει σύγκριση των δακτυλίων του με τη βροχόπτωση στην περιοχή.

 

 

Ανακοίνωση της Εκθέσεως.

 

  • Το Ίδρυμα συνδιοργάνωσε με το Βαλκανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (ΒΕRDI) και τη 12η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεθνές Συνέδριο στη Χαλκιδική με τίτλο "Eastern Europe and Global Change" για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις απαιτούμενες δράσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 120 Επιστήμονες από 20 χώρες. Ο ογκώδης τόμος των Πρακτικών του Συνεδρίου των 300 σελίδων τυπώθηκε από το Γραφείο των Επισήμων Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

  • Το Ίδρυμα συμμετείχε μαζί με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Μουσείο, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φυσικής του Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση της Έκθεσης "Νεολαία και Περιβάλλον" που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 28 Φεβρουαρίου 1995 και την οποία επισκέφθηκαν 40.000 μαθητές.

  • Το Ίδρυμα βράβευσε με χρηματικά έπαθλα τους μαθητές των παρακάτω Γυμνασίων που συμμετείχαν στον Α' μαθητικό διαγωνισμό Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που διοργάνωσε το Κολέγιο Αθηνών από 5 έως 6 Μαΐου 1995.

  • Γυμνάσιο Κολεγίου Αθηνών

  • 49ο Γυμνάσιο Αθηνών

  • 2ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας

 

O κ. Γ. Μαριολόπουλος επιδίδων βραβείο σε μαθητή (Μάιος 1995).

 

  • Το Ίδρυμα συμμετείχε με την Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης στην επαναδιοργάνωση της εκθέσεως "Νεολαία και Περιβάλλον" που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο 1995.

  • Το Ίδρυμα συνεισέφερε στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Όζοντος που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική τον Μάιο 1995 με τίτλο "Ozone in the Lower Stratosphere" στο οποίο συμμετείχαν 350 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Συνδιοργανωτές ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η NASA, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εξεδόθησαν ως περιλήψεις και σε ειδική έκδοση του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of Geophysical Research (102, D1, p. 1335-1590, 1997).

  • Ίδρυση του ειδικού λογαριασμού στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό σε Τράπεζα της Γενεύης με τίτλο "WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award" που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση χρηματικών βραβείων υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό τη μνημόνευση της εξέχουσας προσφοράς του καθηγητού Μαριολόπουλου στη σύγχρονη Μετεωρολογία και Κλιματολογία ειδικότερα δε της Ελλάδας. Το Ταμείο αθλοθετεί κάθε διετία βραβείο, με αρχή το έτος 1998.

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved