Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 2016

 

2016

 • Η Γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη συμμετείχε και εκπροσώπησε το Ίδρυμα στην 13η Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο "Η δυναμική των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στο παιδί: Εξελίξεις, αναδυόμενοι κίνδυνοι και πρόληψη" το Σάββατο 26/11/2016, ώρα 13:30 - 19:10, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπου έδωσε την κεντρική διάλεξη με τίτλο: "Πιθανές επιπτώσεις από τις ουσίες καλλυντικών στο έμβρυο, το παιδί και τη μητέρα. Μέτρα προφύλαξης" η οποία βασιζόταν στη δημοσίευσή της "Nicolopoulou-Stamati, P., Hens, L., & Sasco, A. J. (2015). Cosmetics as endocrine disruptors: are they a health risk?. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(4), 373-383".

 • Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο GEO High Level Group on Earth Observations, το οποίο έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη τις 7 Νοεμβρίου 2016. Ο καθηγητής Ζερεφός όρισε κατά τις διαδικασίες ως αναπληρωτή του τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο για το XIII GEO General Assembly. Επίσης ο κ. Ζερεφός παρουσίασε πρόταση σχετική με τη συνέργια των γεωφυσικών φαινομένων στην παράλληλη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) στις 8 Νοεμβρίου 2016.

 • Κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2016 το Ίδρυμα συμμετείχε στην 29η αποστολή στην Αλεξάνδρεια την οποία συνδιοργάνωσε με το "Ελληνικό Ινστιτούτο Σπουδών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξανδρείας". Η αποστολή αποσκοπούσε στη μελέτη των ακτών της Αλεξανδρείας έξωθεν του Ανατολικού Λιμένος και συγκεκριμένα στην εκτίμηση των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας. Το Ίδρυμα εκπροσώπησε στην Αλεξάνδρεια ο καθηγητής και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Χ. Ρεπαπής τόσο στην αποστολή όσο και στο Διεθνές Συνέδριο "The Alexandria International Conference on Maritime and Underwater Archaeology", (31 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2016) με παρουσίαση μελέτης με τα αποτελέσματα των Ερευνών που υποστήριξε το Ίδρυμα την τελευταία τριετία στη περιοχή.

 • Στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές συνέδριο Medclivar 2016. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Περισσότερα.

 • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 κατά την εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου MedClivar 2016 που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε η απονομή του βραβείου "WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award" από τον Dr Geir Braathen Senior Scientific Officer of Atmospheric Environment Research Division (AER) Research Department (RES), WMO, ο οποίος εκπροσώπησε τον Γενικό Γραμματέα του WMO Petteri Taalas και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό. Περισσότερα.

 • Στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το 13ο Διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, COMECAP 2016. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και το εργαστήριο Φυσικής της Ατμοσφαίρας του ΑΠΘ, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία και το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Περισσότερα.

 • Η Γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη συμμετείχε και εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο Διεθνές Συνέδριο "Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος" - "Timeless Greece", στην Αρχαία Ολυμπία, 28-31 Αυγούσου, συνάντηση υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, στην οποία και παρευρέθηκε. Η κ. Π Νικολοπούλου Σταμάτη προήδρευσε της τελευταίας συμπερασματικής συνεδρίας. Επίσης δημοσίευσε στην Καθημερινή το επισυναπτόμενο άρθρο.

 • Την Τετάρτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου ημερίδα με θέμα "Η οικογένεια Καναγκίνη και η προσφορά της στην κοινωνία και τον πολιτισμό". Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και ο Δήμος Τήνου. Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός ενώ συντονίστρια ήταν η Γραμματεύς του ΔΣ του Ιδρύματος κυρία Πολυξένη Νικολοπούλου - Σταμάτη, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περισσότερα.

 • Στις 14-16 Ιουνίου 2016 συνήλθε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Γενική Συνέλευση του "Copernicus Atmosphere Monitoring Service" (CAMS). Στη Διεθνή αυτή συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από το ECMWF, το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και την Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συμμετείχαν 200 επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών φορέων. Περισσότερα.

 • Στις 20 Μαΐου 2016 το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ιπποκρατική Φλόγα και το Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα "Περιβάλλον και Υγεία".

  Η ημερίδα αυτή είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση μέσα από μια διεπιστημονική ματιά του σοβαρού θέματος της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία.

  Ο άνθρωπος, αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος, εκτίθεται στον αέρα που αναπνέει, στο νερό που πίνει και που του είναι απαραίτητο για την ομοιόστασή του, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του στο σπίτι του, στην εργασία και σε άλλους δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα οι υποδομές ανάρρωσης και υγείας. Είναι όμως γεγονός ότι εκτίθεται και στην Κλιματική Αλλαγή αλλά και μέσα από τη διατροφή του σε χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα αλλά και σε τοξικές ουσίες στο δομημένο περιβάλλον. Όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε ορισμένες φάσεις τη ζωής του όπως είναι η εμβρυική, η παιδική και η εφηβική. Περισσότερα.

 • Στα πλαίσια συνεργασίας του Ιδρύματος με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών εκδόθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας "Ενέργεια και Αναπτυξιακός Σχεδιασμός στην Ελλάδα". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

 • Στις 5 Ιανουαρίου 2016 το ΜΚΙ εγκατέστησε στα Μαγούλιανα Αρκαδίας νέο μετεωρολογικό σταθμό στη μνήμη του Πρωτοπόρου Κλιματολόγου Ηλία Μαριολόπουλου. Τα Μαγούλιανα αποτελούν το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Πελοποννήσου και ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του σταθμού στα Μαγούλιανα λόγω του υψομέτρου των 1365 μέτρων. Σε τέτοιο υψόμετρο υπάρχουν ελάχιστα μετεωρολογικοί σταθμού σε λειτουργία σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 • Στις 30 Ιανουαρίου στα γραφεία του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας. Παρέστησαν οι κκ Χ. Ζερεφός Πρόεδρος του ΔΣ ΜΚΙ, Κ. Λιάτσος Αντιπρόεδρος, Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη Γραμματεύς του ΔΣ του ΜΚΙ, Γ. Μαριολόπουλος Ταμίας και τα μέλη του ΔΣ κκ Χ. Ρεπαπής, Δ. Ασημακόπουλος, Α. Καραμάνος, Ν. Χριστόπουλος και Β. Τριτάκης. Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης η Διευθύντρια του ΜΚΙ κ. Ε. Ξηροτύρη και οι σύζυγοι των μελών κυρίες Κ. Ασημακοπούλου, Λ. Τριτάκη, Χριστοπούλου καθώς και η υπεύθυνη της Γραμματείας κ. Α. Αντωνίου.

  Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του ΜΚΙ κατά την διάρκεια της κοπής της πίτας.

  Ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Λιάτσος ο οποίος κέρδισε το φλουρί της πίτας.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved