Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 2015

 

2015

 • Στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών "Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία" και σε συνεργασία με το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος οργανώθηκε Ημερίδα με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι επιπτώσεις στην Υγεία, τη Μετανάστευση, τη Φτώχεια και την Οικολογική-Δικαιοσύνη εν όψει του COP21 2015 στο Παρίσι" στις 24 Νοεμβρίου 2015, 17:00-21:00, στο Αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Ημερίδα διερευνήθηκαν και συζητήθηκαν οι κοινωνικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην υγεία, αλλά και στην μετανάστευση, την φτώχεια και την οικολογική δικαιοσύνη, με απώτερο στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης. Περισσότερα.

 • Στις 12 Οκτωβρίου 2015 επιδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποτελέσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της που έγινε στις 6 Ιουνίου 2015 με πρωτοβουλία της Γαλλικής Κυβερνήσεως (δια της Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου), της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τραπέζης της Ελλάδος, του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία" της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Περισσότερα.

 • Το ΔΣ του Ιδρύματος αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση του καθηγητή κ. Π. Νάστου για την επ' αόριστον παραχώρηση Μετεωρολογικού Σταθμού, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, στο εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ για εκπαίδευση φοιτητών. Ο Σταθμός ήταν εγκατεστημένος για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε σχολείο της Ναυπάκτου.

 • Εκδόθηκαν από το ΜΚΙ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και την Ακαδημία Αθηνών τα πρακτικά του συνεδρίου "Global Conference on Global Warming - GCGW 2015" το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24-27 Μαΐου 2015.

 • Στις 21-25 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την Αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Διεθνές Συνέδριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος ENVIRA 2015. Περισσότερα.

 • Στις 6 Ιουνίου 2015 το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Μελετών Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) "Περιβάλλον και Υγεία, Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία" συνδιοργάνωσαν δημόσια διαβούλευση για την κλιματική αλλαγή. Περισσότερα.

 • Στις 28 Απριλίου 2015 το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Conférences Sans Frontières μια βραδιά συζήτησης και γευσιγνωσίας με τίτλο : "Το Μέλλον της Ελιάς, η Ελιά του Μέλλοντος". Περισσότερα.

 • Ο Ερευνητής κ. Χάρης Τζάλας σε ομιλία του στο συνέδριο Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων "Βουτιά στα Περασμένα" αναφέρθηκε στη συνεργασία του Μαριολοπουλείου - Καναγκινείου Ιδρύματος με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξανδρείας στις ερευνητικές αρχαιολογικές - γεωφυσικές αποστολές στην περιοχή της Αλεξανδρείας.

 • Από το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος εκδόθηκε το σύγγραμμα του κ. Ευαγγέλου Μαντή Ταξιάρχου ε.α. Μετεωρολόγου της Πολεμικής Αεροπορίας "Ιστορία Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας" Τόμος Α' 1931-1950.

  Το σύγγραμμα αναφέρεται στα γεγονότα που οδήγησαν στη γέννηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που προέκυψε από το Μετεωρολογικό Τμήμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και φέρνει στο φώς λεπτομέρειες για το ρόλο της ως στρατιωτικής στην αρχή υπηρεσίας αλλά και στις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και στις εθνικές ανάγκες της χώρας μας. Εξώφυλλο.

 • Στις 10 Ιανουαρίου 2015 στα γραφεία του Ιδρύματος έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας. Παρέστησαν οι κκ Χ. Ζερεφός Πρόεδρος του ΜΚΙ, Χ. Ρεπαπής Γραμματεύς, Γ. Μαριολόπουλος Ταμίας και τα μέλη του ΔΣ κκ. Δ. Ασημακόπουλος, Π. Νικολοπούλου - Σταμάτη, Ν. Χριστόπουλος και Β. Τριτάκης. Στην τελετή παρευρέθησαν η Διευθύντρια του ΜΚΙ κ. Ε. Ξηροτύρη, οι σύζυγοι των μελών κυρίες Μ. Μαριολοπούλου, Κ. Ασημακοπούλου, Λ. Τριτάκη και η κ. Α. Αντωνίου.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved