Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 2014

 

2014

  • Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace η 2η Συνάντηση Συνεργασίας Μελών του GEO από τη ΝΑ Ευρώπη. Η συνάντηση αυτή συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Γραφείο GEO, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα BEYOND με στόχο τις φυσικές καταστροφές στη ΝΑ Ευρώπη. Συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με πάσης φύσεως καταστροφές από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, ακραίες καιρικές καταστάσεις, δασικές πυρκαγιές, απελευθέρωση τοξικών αερίων, εισβολές σκόνης από Σαχάρα, ποιότητα του αέρα και εκρήξεις ηφαιστείων καθώς και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Συμμετείχαν επιστήμονες από Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρο, Αίγυπτο, FYROM, Ισραήλ, Λίβανο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία. Η συνάντηση αυτή ενίσχυσε τη συνεργασία των επιστημόνων από τις χώρες αυτές και βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Αναμνηστική φωτογραφία από την 2η Συνάντηση Συνεργασίας Μελών του GEO από τη ΝΑ Ευρώπη.

  • Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2014 το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Γαλλικό Ινστιτούτο (στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014) και το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών Γεωσυναντήσεις 2014 οργάνωσαν μία σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη". Περισσότερα.

  • Στις 12 και 13 Ιουνίου 2014 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το 8th GEO European Projects Workshop (GEPW-8) το οποίο αποτελεί βασική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας. Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν όλα τα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στην ΕΕ σχετικά με την υλοποίηση του GEOSS καθώς και εθνικές δράσεις που σχετίζονται με την παρατήρηση της γης. Στη συνάντηση συμμετείχαν όσοι ενεργώς συνεισέφεραν στο Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης της Γης από χώρες της Ευρώπης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα προγραμμάτων και συζητήθηκαν το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει μέσα από το πρόγραμμα πλαίσιο Horizon 2020 καθώς και η ψήφιση της ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια του γραφείου GEO στη Γενεύη αποδεχόμενοι οι παρόντες τη διακήρυξη της Γενεύης του 2014 στην οποία εκπροσωπήθηκε και το ΜΚ Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του workshop.

  • Στις 10 και 11 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο "Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations". Το συνέδριο ήταν εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2014 και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Mediterranean Consortium for Climate Change (MC-4), το Eurisy, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογία της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Justus – Liebig Giessen της Γερμανίας. Περισσότερα.

  • Στις 10 Ιουνίου 2014 στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου "Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations" έγινε η απονομή του βραβείου "WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award" από τον Δρα Deon Ternblanche, Διευθυντή του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Ερευνών και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος εκπροσώπησε τον Γενικό Γραμματέα του WMO. Το βραβείο για το 2014 απονεμήθηκε στην κα Δήμητρα Κώνστα για την μελέτη της με τίτλο: "A process oriented characterization of tropical oceanic clouds for climate model evaluation, based on a statistical analysis of daytime A-train observations" by Dimitra Konsta, Helene Chepfer and Jean-Louis Dufresne, published in Climate Dynamics. Περισσότερα.

  • Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση της βιογραφίας με τίτλο "Πέτρος Καναγκίνης. Η συμβολή του στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος της υπαίθρου στο Μεσοπόλεμο" την οποία συνέγραψε ο Ιστορικός Δημήτριος Γ. Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περισσότερα.

  • Από 12-18 Ιανουαρίου 2014, έγινε στη Γενεύη το ετήσιο συνέδριο του GEO (GEO Plenary) καθώς και η ανά διετία σύνοδος υπουργών (GEO Ministerial Summit). Παράλληλα οργανώθηκαν και μία σειρά άλλων συναντήσεων, όπως ήταν η συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών χωρών για το GEO (High Level Working Group), η συνάντηση για το πρόγραμμα Copernicus κλπ. Περισσότερα.

  • Την 1η Φεβρουαρίου 2014 στα γραφεία του Ιδρύματος έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας. Παρέστησαν οι κκ Χ. Ζερεφός Πρόεδρος, Κ. Λιάτσος Αντιπρόεδρος, Χ. Ρεπαπης Γραμματεύς, Γ. Μαριολόπουλος Ταμίας και τα μέλη του ΔΣ κκ Δ. Ασημακόπουλος, Αν. Καραμάνος, Ν. Χριστόπουλος και Β. Τριτάκης. Στην τελετή παρευρέθησαν η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Ε. Ξηροτύρη, οι σύζυγοι των μελών Α. Λιάτσου, Μ. Μαριολοπούλου, Κ. Ασημακοπούλου, ο καθηγητής Α. Μπλούτσος και η κ. Α. Αντωνίου.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved