Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Περιεχόμενα Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Το Ίδρυμα
Βραβεία - Τιμητικές Διακρίσεις
Συνέδρια - Ημερίδες
Ερευνητικά Προγράμματα
Δραστηριότητες
Αναλυτικά
Διακήρυξη των Αθηνών (2007)
Δήλωση των Αθηνών (2009)
Δημοσιεύσεις
Διαλέξεις - Ομιλίες
Ανακοινώσεις
Δραστηριότητες \ Αναλυτικά \ 2012

 

2012

 • Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 οργανώθηκε στην πόλη της Σπάρτης ένα πιλοτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης. Το σεμινάριο οργανώθηκε από κοινού με την Πνευματική Εστία Σπάρτης και αποτελείτο από σειρά μηνιαίων παρουσιάσεων που κάλυπταν το μεγαλύτερο τμήμα της περιβαλλοντικής επιστήμης. Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Μαριολοπουλείου - Καναγκινείου Ιδρύματος, καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό και συνεχίστηκαν με τους κ.κ. καθηγητές Καραμάνο, Μάργαρη, Στουρνάρα, Νάστη, Αγγελόπουλο, Ρεπαπή, Συνολάκη και Τριτάκη. Το υλικό των παρουσιάσεων αυτών ήδη συγκεντρώνεται και πρόκειται να εκδοθεί σε ένα χρηστικό τόμο που θα χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο τόσο από το ακροατήριο της Σπάρτης όσο και από μελλοντικά ακροατήρια αυτού του σεμιναρίου.

 • Το ΜΚΙ υλοποίησε το αίτημα του 95ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών για τη δημιουργία ενός πιλοτικού βοτανικού κήπου στον αύλειο χώρο του. Περισσότερα.

 • Στις 11/12/2012 ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής κ. Χ. Ζερεφός εκπροσώπησε με ομιλία του το ΜΚΙ στο 3μερο επιμορφωτικό σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας - Υπάτης. Περισσότερα.

 • Περατώθηκε η συγγραφή του έργου "Βιογραφία του Πέτρου Καναγκίνη". Το έργο βρίσκεται στο στάδιο εκτυπώσεως στον Εκδοτικό Οίκο "Εστία".

 • 29-31 Οκτωβρίου 2012. Εκπροσώπηση του Ιδρύματος στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIRCLE, Climate Impact Research and Response Coordination for a Larger Europe στην Λισαβόνα από τον κ. Β. Τριτάκη. Περισσότερα.

 • Στις 29 Οκτωβρίου 2012 το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας) συνδιοργάνωσαν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα". Περισσότερα.

 • Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 στα πλαίσια του Συνεδρίου "Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα" που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα και την Ακαδημία Αθηνών πραγματοποιήθηκε η απονομή του διεθνούς βραβείου "2012 WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award". Περισσότερα.

 • Στις 15-16 Οκτωβρίου 2012 έγινε στη Θεσσαλονίκη η λήξη των προγραμμάτων OBSERVE και BALKAN-NET. Στη συνάντηση αυτή παρέστη ως προσκεκλημένος ομιλητής εκ μέρους του Ιδρύματος ο κ. Βασίλειος Τριτάκης ο οποίος μίλησε με θέμα: "Environment - Economy and Quality of Life".

 • 24-26 Σεπτεμβρίου 2012. Εκπροσώπηση του Ιδρύματος από τον κ. Β. Τριτάκη στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Observe" στο Split Κροατίας. Περισσότερα.

 • Το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιογράνωσε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Παγκόσμιο Συνέδριο Μελέτης της Ατμόσφαιρας με Συστήματα Laser (International Laser Radar Conference I LRC) στο Πόρτο Χέλι στις 25 - 29 Ιουνίου 2012. Περισσότερα.

 • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος για τρίτη χρονιά συνδιοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις "Les Rencontres de la Terre" με σκοπό την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Μαθητών και Πολιτών. Περισσότερα.

 • Στις 29 Μαΐου με 2 Ιουνίου 2012 στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Europa Nostra απενεμήθησαν τα Βραβεία Europa Nostra 2012 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας από τον Πρόεδρο της Μαέστρο Placido Domingo και την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Εκπαίδευση, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κυρία Ανδρούλα Βασιλείου. Περισσότερα.

 • Το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την έκθεση "Ο Πλανήτης αλλάζει. Κλιματική αλλαγή και ένα νέο ενεργειακό μέλλον". Περισσότερα.

 • Το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 11ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, COMECAP 2012, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου 2012 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Περισσότερα.

 • Υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organization-EPSO), διοργανώθηκε η πρώτη διεθνής "Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012. Περισσότερα.

 • Με απόφαση του Δ.Σ. στις 14 Μαΐου 2012 το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος αποφάσισε να βραβεύσει το Δημοτικό Σχολείο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, με το ποσό των 2.000€ για το εκπαιδευτικό του έργο σε θέματα Περιβάλλοντος.

 • Στις 2 - 4 Απριλίου 2012 στα πλαίσια των προγραμμάτων του Ιδρύματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος ο καθηγητής του τμήματος Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος έδωσε σειρά ομιλιών σε καθηγητές και μαθητές των σχολείων της Ναυπάκτου. Η παρουσίαση προς τους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής έγινε υπό την αιγίδα του Εκπαιδευτικού Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας και δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης των σχετικών σεμιναρίων προς τους καθηγητές.

 • Στις 29 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2012 στα Καμένα Βούρλα το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής με θέμα "Ανιχνεύοντας το τοπίο της Σύγχρονης Φυσικής. Αναδυόμενοι χώροι και νέες τάσεις". Περισσότερα.

 • Από 24-26 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο στην περιοχή Nir Etzion πλησίον της Χαϊφα στο Ισραήλ με τίτλο "Climate Change and Forest Fires in the Mediterranean Basin: Risk Reduction and Management". Η οργάνωση του συνεδρίου αυτού έγινε με αφορμή καταστροφική πυρκαγιά, για τα μέτρα του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2010 η οποία κατέστρεψε 50.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων ενώ έχασαν την ζωή τους 44 άτομα. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ, το Jewish National Fund (KKL) και το πρόγραμμα CIRCLE2 ERA-Net. Το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα, ως μέλος του CIRCLE2 ERA-Net, συμμετείχε στο συνέδριο αυτό με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Καλαμποκίδη και τον υποψήφιο διδάκτορα του ιδίου εργαστηρίου κ. Παλαιολόγο Παλαιολόγου. Οι παραπάνω εκπρόσωποι του Ιδρύματος, παρουσίασαν εργασία με τίτλο "Forest Fire Modelling aided by Web GIS in a Changing Climate" όπου έγιναν προτάσεις για χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών τόσο σε επίπεδο πρόληψης και πρόβλεψης κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιών όσο και σε επίπεδο καταστολής τους.

 • 23-29 Ιανουαρίου 2012. Εκπροσώπηση του Ιδρύματος από τον καθηγητή κ. Παλαιολόγο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνάντηση στο Ισραήλ, σε Ερευνητικό Πρόγραμμα στα πλαίσια του CIRCLE, Climate Impact Research and Response Coordination for a Larger Europe.

 • Στις 28 Ιανουαρίου στα γραφεία του Ιδρύματος έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας. Παρέστησαν οι κ.κ. Χ. Ζερεφός Πρόεδρος, Χ. Ρεπαπής Γραμματεύς, Γ. Μαριολόπουλος Ταμίας και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Κ. Λιάτσος, Δ. Ασημακόπουλος, Αν. Καραμάνος, Ν. Χριστόπουλος και Β. Τριτάκης. Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης οι σύζυγοι των μελών κυρίες Άννα Λιάτσου, Κ. Ασημακοπούλου, Ζ. Ξανθάκη-Καραμάνου, η διευθύντρια του Ιδρύματος κα Ε. Ξηροτύρη και οι κυρίες Β. Ζαμπάκα τ. Ερευνήτρια του Κέντρου Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Sylvie Gruszow Δημοσιογράφος και Επιστημονική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις και η Α. Αντωνίου γραμματεύς.

 

Copyright © 2008 Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος All rights reserved