2016

  • Στις 5 Ιανουαρίου 2016 το ΜΚΙ εγκατέστησε στα Μαγούλιανα Αρκαδίας νέο μετεωρολογικό σταθμό στη μνήμη του Πρωτοπόρου Κλιματολόγου Ηλία Μαριολόπουλου. Τα Μαγούλιανα αποτελούν το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Πελοποννήσου και ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του σταθμού στα Μαγούλιανα λόγω του υψομέτρου των 1365 μέτρων. Σε τέτοιο υψόμετρο υπάρχουν ελάχιστα μετεωρολογικοί σταθμού σε λειτουργία σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Στα πλαίσια συνεργασίας του Ιδρύματος με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών εκδόθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας «Ενέργεια και Αναπτυξιακός Σχεδιασμός στην Ελλάδα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. («Ενέργεια και Αναπτυξιακός Σχεδιασμός στην Ελλάδα», 2016) http://www.academyofathens.gr/el/node/1159
  • Στις 20 Μαΐου 2016 το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ιπποκρατική Φλόγα και το Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία». Η ημερίδα που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση μέσα από μια διεπιστημονική ματιά του σοβαρού θέματος της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία. Ο άνθρωπος, αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος, εκτίθεται στον αέρα που αναπνέει, στο νερό που πίνει και που του είναι απαραίτητο για την ομοιόστασή του, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του στο σπίτι του, στην εργασία και σε άλλους δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα οι υποδομές ανάρρωσης και υγείας. Είναι όμως γεγονός ότι εκτίθεται και στην Κλιματική Αλλαγή αλλά και μέσα από τη διατροφή του σε χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα αλλά και σε τοξικές ουσίες στο δομημένο περιβάλλον. Όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε ορισμένες φάσεις τη ζωής του όπως είναι η εμβρυική, η παιδική και η εφηβική. Την εισαγωγή στο θέμα έκανε με την ομιλία του «Από το παλαιό κλίμα μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα» ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, κ. Χρήστος Ζερεφός. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα με την ομιλία της «Υγεία και σύγχρονη γεωργική πρακτική. Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Ακολούθησε η ομιλία «Τα φαρμακευτικά φυτά του Ιπποκράτη στην νήσο Κω. Χωρική εξάπλωση, παραγωγικό δυναμικό και βιοδραστικότητά τους», από την υποψήφια Διδάκτωρα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελπίδα Φανουρίου. Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ενεργειακή συμπεριφορά χώρων ανάρρωσης και υγείας». Η επόμενη ομιλήτρια, η κ. Χρύσα Μπακούλα-Τζουμάκα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τη «Ρύπανση του περιβάλλοντος: Ο νους μας στο παιδί». Τέλος, η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας του ΔΣ του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, παρουσίασε τις «Επιδράσεις του περιβάλλοντος στην Υγεία, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ηλικίες». Ακολούθησε συζήτηση. Τη συζήτηση συντόνισε η Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, η οποία μετά το κλείσιμο της Ημερίδας από τους Προέδρους κ.κ. Χρήστο Ζερεφό, Φάνη Δημόπουλο και Αριστοτέλη Παυλίδη, έκλεισε με την αναφορά στο πρόσωπο του Ιατρού Στέλιου Νικολάου Ζερεφού, μαθητού της, που πρόωρα έφυγε από κοντά μας και που θα μείνει πάντοτε μέσα στην καρδιά μας.

Από αριστερά, ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ), ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώ & Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΜΚΙ, κ. Χρήστος Ζερεφός, η κα Σοφία Δημοπούλου, ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αν. Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ, η Αν. Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα, η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Γραμματεύς του ΔΣ του ΜΚΙ & Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η κ. Χρύσα Μπακούλα-Τζουμάκα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο κ. Φάνης Δημόπουλος Πρόεδρος της Ιπποκρατικής Φλόγας και ο κ. Νικόλαος Μανούσης Νευρολόγος Ψυχίατρος, Μέλος του ΔΣ του ΔΙΙΚ (Κως, 2016).

  • Στις 14-16 Ιουνίου 2016 συνήλθε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Γενική Συνέλευση του «Copernicus Atmosphere Monitoring Service» (CAMS). Στη Διεθνή αυτή συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από το ECMWF, το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και την Ελληνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συμμετείχαν 200 επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών και οικονομικών φορέων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν νέα προϊόντα του προγράμματος CAMS και συζητήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόσβαση δεδομένων του συστήματος Κοπέρνικος που προστατεύουν την υγεία, την περιουσία και τα οικοσυστήματα. http://atmosphere.copernicus.eu/, http://atmosphere.copernicus.eu/events/cams-general-assembly

Από τον εξώστη του ξενοδοχείου ELECTRA με φόντο την Ακρόπολη οι σύνεδροι του CAMS (Ιούνιος, 2016).

  • Την Τετάρτη 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου ημερίδα με θέμα «Η οικογένεια Καναγκίνη και η προσφορά της στην κοινωνία και τον πολιτισμό». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και ο Δήμος Τήνου. Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός ενώ συντονίστρια ήταν η Γραμματεύς του ΔΣ του Ιδρύματος κυρία Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές ιχνηλάτησαν τη συναρπαστική διαδρομή της οικογένειας και παρουσίασαν τις κυριότερες πτυχές της μεγάλης προσφοράς της οικογένειας Καναγκίνη. Ομιλητές της ημερίδας ήταν οι: Αλέκος Φλωράκης Διδάκτωρ Εθνολόγος-Λαογράφος, Κώστας Δανούσης Συγγραφέας – Ερευνητής, Δρ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος Ιστορικός Συγγραφέας, Ανδρέας Καραμάνος Ομότιμος Καθηγητής πρ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΜΚΙ και Γεώργιος Στουρνάρας Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας που προσέφερε το ΜΚΙ.

Από αριστερά διακρίνονται ο αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Χ. Ζερεφός, η Γραμματεύς του Ιδρύματος καθηγ. Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη, η Διευθύντρια του Ιδρύματος κα Ε. Ξηροτύρη, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κ. Λιάτσος, ο Ιστορικός-συγγραφέας κ. Δ. Παναγιωτόπολος και ο κ. Μανώλης Σώχος, Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου (Τήνος 2016).

Η Ανακοίνωση της εκδήλωσης «Η Οικογένεια Καναγκίνη και η προσφορά της στην κοινωνία και στον πολιτισμό» (Τήνος, 2016)

  • Η Γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη συμμετείχε και εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος» – «Timeless Greece», στην Αρχαία Ολυμπία, 28-31 Αυγούσου 2016, συνάντηση υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, στην οποία και παρευρέθηκε. Η κ. Π Νικολοπούλου Σταμάτη προήδρευσε της τελευταίας συμπερασματικής συνεδρίας. Περισσότερες πληροφορίες.
  • Στις 19-21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το 13ο Διεθνές συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, COMECAP 2016. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και το εργαστήριο Φυσικής της Ατμοσφαίρας του ΑΠΘ, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 επιστήμονες οι οποίοι παρουσίασαν τις τρέχουσες επιστημονικές αντιλήψεις σε ένα μεγάλο εύρος τομέων της Μετεωρολογίας και των ατμοσφαιρικών επιστημών γενικότερα συνεχίζοντας την παράδοση των συνεδρίων COMECAP. Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου δημοσιεύθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Springer Nature (“A review of surface and lower troposphere ozone concentration characteristics around the urban area of Athens, the Aegean Sea and at the Central and Eastern Mediterranean”, 2016) http://comecap2016.geo.auth.gr/, http://www.springer.com/gp/book/9783319350943

Από αριστερά διακρίνονται ο καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Π. Νάστος, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Θ. Καρακώστας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Χ. Ζερεφός και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Α. Μπάης.

  • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 κατά την εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου MedClivar 20162016 (http://medclivar2016conf.eu/) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε η απονομή του βραβείου «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» από τον Dr Geir Braathen Senior Scientific Officer of Atmospheric Environment Research Division (AER) Research Department (RES), WMO, ο οποίος εκπροσώπησε τον Γενικό Γραμματέα του WMO Petteri Taalas και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό. Η έναρξη της τελετής έγινε με ομιλία του κ. Geir Braathen ο οποίος αφού ανέλυσε τις βραβευθείσες εργασίες αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα του Ιδρύματος και ιδιαίτερα στο διεθνές Μαριολοπούλειο Βραβείο. Το βραβείο για το 2016 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εξής μελέτες:
    • “Do seasonal-to-decadal climate predictions underestimate the predictability of the real world?” by Rosie Eade, Doug Smith, Adam Scaife, Emily Wallace, Nick Dunstone, Leon Hermanson, and Niall Robinson published in Geophysical Research Letters, και
    • “Detrended Partial-Cross-Correlation Analysis: A New Method for Analyzing Correlations in Complex System” by Naiming Yuan, Zuntao Fu, Huan Zhang, Lin Piao, Elena Xoplaki & Juerg Luterbacher, published in Nature Scientific.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγ. κ. Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ καθηγ. κ. Ιάκωβος Γκανούλης, o καθηγ. Piero Lionello, Dipartimento di Scienze e Tecnologie Biologiche e Ambientali, University of Salento, Chair of the MedCLIVAR network, ο καθηγ. Κανάρης Τσίγκανος Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο καθηγ. Παναγιώτης Νάστος, ΕΚΠΑ, ο Dr Geir Braathen εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του WMO, ο Dr Αλέξανδρος Θεοχάρης ΕΛΚΕΘΕ.

Από την απονομή των βραβείων από αριστερά ο Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, η βραβευθείσα Dr. Rosie Eade, ο βραβευθής Dr. Naiming Yuan, ο Dr. Geir Braathen και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγ. κ. Ναπολέων Μαραβέγιας (Παν/μιο Αθηνών, 2016).

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή των Βραβείων από αριστερά o καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμάνος μέλος του ΔΣ του ΜΚΙ, η βραβευθείσα Dr. Rosie Eade, ο βραβευθής Dr. Naiming Yuan, η κα Έφη Ξηροτύρη Διευθύντρια του ΜΚΙ, και ο Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός (Παν/μιο Αθηνών, 2016).

  • Στις 31 Οκτ.-2 Νοεμ. 2016 πραγματοποιήθηκε Συνέδριο στην Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας με τίτλο “The Alexandria International Conference on Maritime and Underwater Archaeology”. Στο Συνέδριο το MK Ίδρυμα εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΔΣ Καθηγητή κ. Χ. Ρεπαπή και τον Δρ Χ.Τζάλα, Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Σπουδών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξανδρείας, με ανακοίνωση με τίτλο “the Underwater Archaeological and Geophysical Surveys of the Greek Mission in Alexandria, Egypt (1998-2016)” που δημοσιεύθηκε στο τεύχος των Περιλήψεων του Συνεδρίου.
  • Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο GEO High Level Group on Earth Observations, το οποίο έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη τις 7 Νοεμβρίου 2016. Ο καθηγητής Ζερεφός όρισε κατά τις διαδικασίες ως αναπληρωτή του τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο για το XIII GEO General Assembly. Επίσης ο κ. Ζερεφός παρουσίασε πρόταση σχετική με τη συνέργια των γεωφυσικών φαινομένων στην παράλληλη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) στις 8 Νοεμβρίου 2016. http://www.earthobservations.org
  • Η Γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη συμμετείχε και εκπροσώπησε το Ίδρυμα στην 13η Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο «Η δυναμική των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στο παιδί: Εξελίξεις, αναδυόμενοι κίνδυνοι και πρόληψη» το Σάββατο 26/11/2016, ώρα 13:30 – 19:10, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπου έδωσε την κεντρική διάλεξη με τίτλο: «Πιθανές επιπτώσεις από τις ουσίες καλλυντικών στο έμβρυο, το παιδί και τη μητέρα. Μέτρα προφύλαξης» η οποία βασιζόταν στη δημοσίευσή της «Nicolopoulou-
    Stamati, P., Hens, L., & Sasco, A. J. (2015). Cosmetics as endocrine disruptors: are they a health risk?. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders, 16(4), 373-383”, Springer 2015”. http://www.cyprus-child-environment.org/easyconsole.cfm/id/366