2014

  • Από 12-18 Ιανουαρίου 2014, έγινε στη Γενεύη το ετήσιο συνέδριο του GEO (GEO Plenary) καθώς και η ανά διετία σύνοδος υπουργών (GEO Ministerial Summit). Παράλληλα οργανώθηκαν και μία σειρά άλλων συναντήσεων, όπως η συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών χωρών για το GEO (High Level Working Group), η συνάντηση για το πρόγραμμα Copernicus κλπ. Στις συναντήσεις αυτές τον πρόεδρο του Ιδρύματός μας και Εθνικό εκπρόσωπο στο GEO κ. Χρήστο Ζερεφό, αναπλήρωσε το μέλος του ΔΣ κ. Βασίλειος Τριτάκης. Βασικό συμπέρασμα από τις παραπάνω συνεδριάσεις ήταν ότι το GEO κατόρθωσε να εξασφαλίσει δεκαετή παράταση εργασιών ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του GEOSS κάτι που είναι το κύριο αντικείμενο του GEO. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε τεθεί ως στόχος η ολοκλήρωση του GEOSS μέχρι το 2015, επειδή όμως από την πρόοδο των εργασιών ο στόχος αυτός κρίθηκε ανέφικτος, αποφασίστηκε η μετάθεση του στόχου για μία δεκαετία, μέχρι το 2025.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο κ. Δημήτρης Ιωάννου διπλωματικός εκπρόσωπος ΥΠΕΚΑ, η κα Νατάσα Αντωνίου του Secure World Foundation, ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος πρώην Υπουργός ΥΠΕΚΑ, ο κ. Βασίλειος Τριτάκης Αναπληρωτής Εθνικός Εκπρόσωπος GEO και η κα Ελένη Χρηστιά επιστημονική συνεργάτης του Ελληνικού Γραφείου GEO (Γενεύη, 2014).

  • Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση της βιογραφίας με τίτλο «Πέτρος Καναγκίνης. Η συμβολή του στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος της υπαίθρου στο Μεσοπόλεμο» την οποία συνέγραψε ο Ιστορικός Δημήτριος Γ. Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Ελληνικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην παρουσίαση ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, το μέλος του ΔΣ Ανδρέας Καραμάνος, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γραμματεύς του ΜΚΙ Επ. Καθηγητής κ. Χρήστος Ρεπαπής και ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος Ιστορικός, Επ. Καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου. Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. («Πέτρος Καναγκίνης. Η συμβολή του στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος της υπαίθρου στον Μεσοπόλεμο», έκδοση ΜΚΙ & Βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑΣ, 2013)

Από αριστερά ο ιστορικός επικ. Καθηγητής κ. Δ. Σωτηρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθ. κ. Χ. Ζερεφός, ο δημοσιογράφος συντονιστής κ. Α. Βιστωνίτης, το μέλος του ΔΣ καθ. κ. Α. Καραμάνος και ο Γραμματεύς του ΜΚΙ επικ. Καθ. κ. Χ. Ρεπαπής (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2014)

  • Τον Απρίλιο του 2014 διοργανώθηκε αποστολή στην Αλεξάνδρεια στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος «Mελέτη Tρωτότητος των Ακτών της Ανατολικής Μεσογείου σε Επιπτώσεις Συμβάντων Tsunami» στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματεύς του Ιδρύματος κ. Χ. Ρεπαπής η καθηγήτρια του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ν. Ευελπίδου , ο γεωλόγος κ. Ι. Καμπόλης και η ομάδα του ΕΙΜΑΜΑ υπό τον κ. Γ. Νομικό. Στη διάρκεια της αποστολής διεξήχθησαν αναγνωριστικές επισκέψεις στην παραλία της Αλεξανδρείας και καταδύσεις στον ύφαλο El Hassan όπου συλλέχθηκαν γεωλογικά δείγματα προς μελέτη.

Στην ακτή της Αλεξανδρείας. (Από αριστερά) ο δύτης του ΕΙΜΑΜΑ Γ. Νομικός, ο Γραμματεύς του ΜΚΙ καθηγ. Χ. Ρεπαπής, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Ευελπίδου (Αλεξάνδρεια, 2014).

  • Στις 10 Ιουνίου 2014 στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου «Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations» έγινε η απονομή του βραβείου «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» από τον Δρα Deon Terblanche, Διευθυντή του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Ερευνών και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος εκπροσώπησε το Γενικό Γραμματέα του WMO. Το βραβείο για το 2014 απονεμήθηκε στη Δρα Δήμητρα Κώνστα για την μελέτη της με τίτλο: “A process oriented characterization of tropical oceanic clouds for climate model evaluation, based on a statistical analysis of daytime A-train observations” by Dimitra Konsta, Helene Chepfer and Jean-Louis Dufresne, published in Climate Dynamics.

Από αριστερά ο εκπρόσωπος του WMO Δρα Deon Terblanche, Διευθυντής του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Ερευνών και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η καθηγήτρια Π. Νικολοπούλου – Σταμάτη μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, ο Δρ. Β. Τριτάκης μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, η βραβευθείσα Δρ. Δήμητρα Κώνστα και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Χ. Ζερεφός.

  • Στις 10 και 11 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο «Adaptation Strategies to Global Environmental Change in the Mediterranean City and the Role of Global Earth Observations”. Το συνέδριο ήταν εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2014 και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Mediterranean Consortium for Climate Change (MC-4), το Eurisy, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Justus Liebig Giessen της Γερμανίας. Αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου ήταν η αποτύπωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις με Μεσογειακό κλίμα και η χάραξη αντίστοιχων στρατηγικών προσαρμογής. Στο Συνέδριο διερευνήθηκαν μεταξύ των άλλων και η συμβολή των παρατηρήσεων της Γης στη βελτίωση της κλιματικής πληροφορίας και η χρήση της πληροφορίας αυτής για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων προσαρμογής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στις εργασίες του Συνεδρίου αναλύθηκαν διαφορετικά παραδείγματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με εστίαση στα παρακάτω θέματα: Παγκόσμιες και Περιοχικές Παρατηρήσεις της Γης, Νερό, Ενέργεια, Βιοποικιλότητα και Ανοιχτοί Χώροι, Παράκτιες Περιοχές και Θαλάσσιο Περιβάλλον, Δομημένο Περιβάλλον, Δημόσια Υγεία και Διακυβέρνηση. Στο Συνέδριο παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών όπως της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή IPCC, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO, του Διακυβερνητικού Οργανισμού Παρατηρήσεων της Γης-GEO, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων-ECDC και επιστήμονες από 17 χώρες. http://www.mariolopoulosfoundation.gr/medcity2014/

Διακρίνονται από αριστερά ο πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, ο καθηγητής Thomas Stocker, University of Bern, IPCC WGI AR5, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Justus-Liebig-University of Giessen, Germany, κα Ε. Ξοπλάκη, o κ. Kurt Vandenberghe, Director for Environment at the European Commission’s DG Research and Innovation, ο Γεν. Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χ. Βασιλάκος, ο κ. Gilles Ollier, Sector Earth Observation, European Commission, DG Research & Innovation, Belgium, και ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, Institute for Environmental Research and Sustainable Development, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Αθήνα, 2014).

  • Στις 12 και 13 Ιουνίου 2014 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το 8th GEO European Projects Workshop (GEPW-8) το οποίο αποτελεί βασική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας. Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν όλα τα ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στην ΕΕ σχετικά με την υλοποίηση του GEOSS καθώς και εθνικές δράσεις που σχετίζονται με την παρατήρηση της γης. Συμμετείχαν όσοι ενεργώς συνεισέφεραν στο Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης της Γης από χώρες της Ευρώπης. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα προγραμμάτων και συζητήθηκαν το πώς η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει μέσα από το πρόγραμμα πλαίσιο Horizon 2020 καθώς και η ψήφιση της ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια του γραφείου GEO στη Γενεύη αποδεχόμενοι οι παρόντες τη διακήρυξη της Γενεύης του 2014 στην οποία εκπροσωπήθηκε και το ΜΚ Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. http://www.greekgeo.noa.gr/wp/blog/2014/06/12/8th-geo-european-projects-workshop-gepw-8/

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στην είσοδο του Μουσείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο (Κτίριο Σίνα, Λόφος Νυμφών, 2014).

  • Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2014 το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Γαλλικό Ινστιτούτο (στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014) και το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών Γεωσυναντήσεις 2014 οργάνωσαν μία σειρά εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη». Ο καθηγητής Jean Jouzel είναι Διευθυντής του Pierre-Simon Laplace Institute και έχει συντονίσει τις επιστημονικές δράσεις στο COP21 στο Παρίσι το 2015 οι οποίες κατέληξαν στη διάσημη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Οι εκδηλώσεις απευθύνονταν στο ευρύ κοινό, σε μαθητές όλων των ηλικιών, φοιτητές και καθηγητές και έλαβαν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στη Σχολή Μωραΐτη, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» και στο κέντρο Εκμάθησης Ελληνικών Λέξη-Λόγος. http://www.ifa.gr/el/livre-idees-savoirs/debat-didees/1471-les-rencontres-de-la-terre-eau-air-terre-feu-observer-la-planete-

Ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας GIEC και Διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre – Simon Laplace Kαθηγητής Jean Jouzel, ο Πρόεδρος του ΜΚΙ Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός και ο συντονιστής δημοσιογράφος κ. Περικλής Βασιλόπουλος (Γαλλικό Ινστιτούτο, Αθήνα, 2014).

Αναμνηστική φωτογραφία από την 2η Συνάντηση Συνεργασίας Μελών του GEO από τη ΝΑ Ευρώπη (Αθήνα, 2014).

  • Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace η 2η Συνάντηση Συνεργασίας Μελών του GEO από τη ΝΑ Ευρώπη. Η συνάντηση αυτή συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Γραφείο GEO, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα BEYOND με στόχο τις φυσικές καταστροφές στη ΝΑ Ευρώπη. Συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με πάσης φύσεως καταστροφές από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, ακραίες καιρικές καταστάσεις, δασικές πυρκαγιές, απελευθέρωση τοξικών αερίων, εισβολές σκόνης από Σαχάρα, ποιότητα του αέρα και εκρήξεις ηφαιστείων καθώς και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Συμμετείχαν επιστήμονες από Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κύπρο, Αίγυπτο, FYROM, Ισραήλ, Λίβανο, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. Η συνάντηση αυτή ενίσχυσε τη συνεργασία των επιστημόνων από τις χώρες αυτές και βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Τον Οκτώβριο 2014 διοργανώθηκε αποστολή (27η) στην Αλεξάνδρεια στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος «Μελέτη Τρωτότητος των Ακτών της Ανατολικής Μεσογείου σε Επιπτώσεις Συμβάντων Tsunami» στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματεύς του Ιδρύματος κ. Χ. Ρεπαπής η καθηγήτρια του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ν. Ευελπίδου, ο γεωλόγος Ι. Καμπόλης και η ομάδα του ΕΙΜΑΜΑ υπό τον κ. Γ. Νομικό. Στη διάρκεια της αποστολής διεξήχθησαν αναγνωριστικές επισκέψεις στην παραλία της Αλεξανδρείας και καταδύσεις στις θέσεις Chatby, Sporting, Miami Island, Montaza και Abu Qir όπου και συλλέχθηκαν γεωλογικά δείγματα προς μελέτη.