2012

  • Από 24 έως 26 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο στην περιοχή Nir Etzion πλησίον της Χάιφα στο Ισραήλ με τίτλο «Climate Change and Forest Fires in the Mediterranean Basin: Risk Reduction and Management». Η οργάνωση του συνεδρίου αυτού έγινε με αφορμή καταστροφική πυρκαγιά, για τα μέτρα του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2010 η οποία κατέστρεψε 50.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων ενώ έχασαν τη ζωή τους 44 άτομα. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ, το Jewish National Fund (KKL) και το πρόγραμμα CIRCLE2 ERA-Net. Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα, ως μέλος του CIRCLE2 ERA-Net, συμμετείχε στο συνέδριο αυτό με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Καλαμποκίδη και τον υποψήφιο διδάκτορα του ιδίου εργαστηρίου κ. Παλαιολόγο Παλαιολόγου.
  • Tο ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) στα Καμένα Βούρλα το «14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής 29 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2012» με θέμα: «Ανιχνεύοντας το τοπίο της Σύγχρονης Φυσικής. Αναδυόμενοι χώροι και νέες τάσεις». Το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 150 ομιλητές / ερευνητές και το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και από την Κύπρο, προσέγγισε τις νεότερες τάσεις και τεχνολογίες που αναδύονται στη σύγχρονη φυσική μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής τους όπως για παράδειγμα σε θέματα περιβάλλοντος. http://eef.gr/sinedria-old/68-14panelliniofisikis.html
  • Στις 2 – 4 Απριλίου 2012 στα πλαίσια των προγραμμάτων του ΜΚ Ιδρύματος με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, ο καθηγητής του τμήματος Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος, έδωσε σειρά ομιλιών σε καθηγητές και μαθητές των σχολείων της Ναυπάκτου. Η παρουσίαση προς τους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής έγινε υπό την αιγίδα του Εκπαιδευτικού Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας.
  • Το Δ.Σ. του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος στις 14 Μαΐου 2012 αποφάσισε να βραβεύσει το Δημοτικό Σχολείο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), με το ποσό των 2.000€ για το εκπαιδευτικό του έργο σε θέματα Περιβάλλοντος.
  • Το ΜΚΙ στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς «Ημέρας της Μαγείας των Φυτών» ανέλαβε και υλοποίησε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) την κατασκευή ενός προτύπου «Μεσογειακού Βοτανικού Κήπου», ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 200 είδη φυτών της Μεσογειακής χλωρίδας καθώς και ενός μικρού Λαχανόκηπου τον οποίο φύτεψαν τα ίδια τα παιδιά. Σκοπός του ΜΚΙ ήταν να βοηθήσει τα παιδιά του ΚΕΑΤ να γνωρίσουν μέσω της αφής και της όσφρησης τα φυτά της πατρίδας μας και να δοθεί η ευκαιρία στους δασκάλους τους να διδάξουν την αξία του κάθε φυτού. Στις 18 Μαΐου 2012 διοργανώθηκε μια μικρή γιορτή στο ΚΕΑΤ από τα παιδιά και τους δασκάλους του και εγκαινιάστηκε ο κήπος υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών. Στη γιορτή παρευρέθησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος και μίλησαν στα παιδιά ο Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, ο καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου κ. Γ. Σκαράκης, ο Διευθυντής του ΚΕΑΤ κ. Φ. Κατσούλης και η Διοικητής κα Βίνα Τσιλιμιγκάκη.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο σύμβουλος του ΜΚΙ κ. Β. Τριτάκης, ο Γενικός Γραμματεύς κ. Χ. Ρεπαπής, ο κ. Β. Ζαμπούνης, ο πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χ. Ζερεφός, ο ιδιοκτήτης των φυτωρίων κ. Θ. Αντεμισάρης, η Διοικήτρια του ΚΕΑΤ κ. Π. Τσιλιμιγκάκη, η Διευθύντρια του Γυμνασίου, η Διευθύντρια του ΜΚΙ κα Ε. Ξηροτύρη και ο Διευθυντής του Δημοτικού του ΚΕΑΤ κ. Φ. Κατσούλης (Αθήνα, 2012).

  • Το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το «11ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, COMECAP 2012». Το Συνέδριο διεξήχθη στην Αθήνα από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου 2012 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη σύγχρονη έρευνα σε μια πληθώρα θεματικών πεδίων όπως : Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, Ανάλυση Καιρού και Πρόγνωση, Ατμοσφαιρική Ακτινοβολία, Γεωργική Μετεωρολογία και Κλιματολογία κ.α. καθώς και να προσφέρει την ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο και προβληματισμό σε ερευνητικά θέματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τα πρακτικά του συνεδρίου δημοσιεύθηκαν (ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση) από τον εκδοτικό οίκο Springer Publishing Co, ISBN 978-3-642-29171-5.
  • Στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Europa Nostra, 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2012, απενεμήθησαν τα Βραβεία Europa Nostra 2012 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας από τον Πρόεδρο της Μαέστρο Plácido Domingo και την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Εκπαίδευση, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κυρία Ανδρούλα Βασιλείου. Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το οποίο ανήκει στους Οργανισμούς-Μέλη της Europa Nostra από το 2011, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του καθηγητή κ. Χρήστο Σ. Ζερεφό. Στην τελετή απονομής ανακοινώθηκε από τον Μαέστρο Plácido Domingo η απόφαση της Europa Nostra να γιορτάσει τα 50 χρόνια του Οργανισμού στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2013. Ο Πρόεδρος της Europa Nostra Μαέστρο Domingo, o κ. Κ. Καρράς Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra κυρία Sneška Quaedvlieg-Mihailović συζήτησαν και αποδέχθηκαν την πρόταση του Δ.Σ. του ΜΚΙ που μετέφερε ο Πρόεδρός του, να συνεορτάσουν τα 50 χρόνια της Europa Nostra με τα 20 χρόνια του Ιδρύματος που συμπίπτουν το 2013.
  • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος για τρίτη χρονιά συνδιοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις» «Les Rencontres de la Terre» με σκοπό την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Μαθητών και Πολιτών. Στο Φεστιβάλ 2012 συνδιοργανωτές ήταν επίσης το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης και ο Οργανισμός Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από 24 Ιανουαρίου μέχρι 5 Ιουνίου 2012 υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Επίκεντρο του προγραμματισμού για το 2012 ήταν «Η πόλη μας αύριο… η ΠΟΛΗ που θα ήθελα να ΖΩ». Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν βραδιές στρογγυλής τραπέζης, εκπαιδευτικά εργαστήρια στον εκδοτικό οίκο «Πατάκης» για μαθητές και διδάσκοντες καθώς και Διαγωνισμός ζωγραφικής, φωτογραφίας, κολλάζ και αφίσας με γραπτό μήνυμα για τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 60 σχολεία με 180 έργα. Την Έκθεση, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, επισκέφτηκαν 700 μαθητές των σχολείων της Αθήνας. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 5 Ιουνίου 2012. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω χρηματικά βραβεία θα χρησιμοποιηθούν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων των σχολείων που βραβεύθηκαν. http://lesrencontresdelaterre.blogspot.gr/2012/#!/

Η εκπαιδευτικός – Ιστορικός Τέχνης κυρία Έμμη Γραμμένου κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εικαστικών εργαστηρίων (Αθήνα, 2012).

Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος στα σεμινάρια προετοιμασίας που έγιναν από ειδικούς εκπαιδευτικούς εικαστικής (Αθήνα, 2012).

  • Το ΜΚΙ συνδιοργάνωσε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την έκθεση «Ο Πλανήτης Αλλάζει. Κλιματική Αλλαγή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον». Η Έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 6 Ιουνίου 2012 φιλοξενήθηκε στο Cretaquarium του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο Ηράκλειο Κρήτης έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Η Έκθεση ήταν δημιουργία του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και ανέλυε τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή με τρόπο κατανοητό για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης. Η Έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ καθηγητή κ. Γ. Τσάλτα.

Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητής κ. Κ. Συνολάκης στην είσοδο της έκθεσης (Ηράκλειον, Κρήτη, 2012).

  • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το «26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελέτης της Ατμόσφαιρας με Συστήματα Laser» (International Laser Radar Conference I LRC) στο Πόρτο Χέλι στις 25 – 29 Ιουνίου 2012. Ο Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία των Lidar στην Ελλάδα. Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 300 επιστήμονες από περισσότερες από 15 χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Χιλή κ.α. Οι εργασίες του συνεδρίου δημοσιεύθηκαν στην Ολλανδία από το European Space Agency (ESA-ESTEC) εκ μέρους της International Co-ordination group for Laser Atmospheric Studies (ICLAS).
  • Στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2012 έγινε στο Σπλίτ της Κροατίας ο απολογισμός και η κριτική του Ευρωπαϊκού Προγράμματος OBSERVE (FP7) στην οποία προσκλήθηκε να συμμετάσχει το μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλειος Τριτάκης ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος και του Ελληνικού Γραφείου GEO. Στη συνάντηση αυτή έγινε μικρή εισήγηση σχετικά με τις εμπειρίες των προσπαθειών που έγιναν κατά τα έτη 2007/2008 από το Ελληνικό Γραφείο GEO και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος για την οργάνωση παρόμοιου προγράμματος προς το OBSERVE. Στους συνέδρους διανεμήθηκαν τόμοι πρακτικών του συνεδρίου «Earth Observation Services for Monitoring the Environment and Protecting the General Public» το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2009 στην Αθήνα και τα οποία εξέδωσε το ΜΚ Ίδρυμα. (“Earth Observation Services for Monitoring the Environment and Protecting the General Public”, 2009)
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2012 το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας) το Παν/μιο της Στοκχόλμης, την Εταιρεία ΤΕΜΕS και το Navarino Environmental Observatory (NEO) συνδιοργάνωσαν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα». Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Ομιλητές του συνεδρίου ήταν καθηγητές Έλληνες και ξένοι. Οι ομιλίες συμπεριέλαβαν την εξέλιξη των θεωριών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τις διαπιστώσεις ότι αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη Γη όσο και στην Αφροδίτη και στο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής κ. Γ. Κοντόπουλος, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας καθηγητές κα Barbara Cannon και Stefan Claesson. Η καθηγήτρια Cannon διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Nobel της Σουηδικής Ακαδημίας. http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=185

Ομιλία του καθηγητού κ. Χρήστου Ζερεφού, από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, στη μεγάλη αίθουσα τελετών (Αθήνα, 2012)

H Πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και της Επιτροπής Nobel κυρία Barbara Cannon και ο αντιπρόεδρος Stefan Claesson μαζί με τον Πρόεδρος του Ιδρύματος (Αθήνα, 2012)

Πανοραμική άποψη της κεντρικής αιθούσης της Ακαδημίας Αθηνών όπου απενεμήθησαν τα Βραβεία 2012 WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award (2012).

  • H απονομή του βραβείου «WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award» για το 2012 πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012 στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Το Βραβείο για το 2012 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εξής μελέτες: “An Arctic CCN-limited cloud-aerosol regime” by T. Mauritsen, J. Sedlar, M. Tjernström, C. Leck, M. Martin, M. Shupe, S. Sjogren, B. Sierau, P.O.G. Persson, I.M. Brooks and E. Swietlicki, published in Atmospheric Chemistry and Physics (VOL. 11, 2011), και “Observed surface warming induced by urbanization in east China” by X. Yang, Y. Hou and B. Chen, published in the Journal of Geophysical Research (VOL. 116, 2011). Η απονομή έγινε από τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Dr. Geir Braathen Senior Scientific Officer of the Atmospheric Environment Research Division (AER), Research Department (RES) WMO.

 

Απονομή βραβείου στον Dr. X. Yang από τον Dr. Geir Braathen Senior Scientific Officer of the Atmospheric Environment Research Division (AER) Research Department (RES) WMO και τον Πρόεδρο του ΜΚΙ (Αθήνα, 2012).

  • Στις 29-31 Οκτωβρίου 2012 έγινε στη Λισσαβώνα η Δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων Εργαστηρίων ΑΕΙ και Ιδρυμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIRCLE2 (Climate Impact Research and Response Coordination for a Larger Europe). Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η έναρξη ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Adaptation Water-related Social and Natural Systems to Climate Change: Risks, adaptation measures, management options, costs and equity issues, in support to public policies» στο οποίο θα συμμετάσχει ελληνική ερευνητική ομάδα με χρηματοδότηση του Ιδρύματος. Το ΜΚΙ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ κ. Β. Τριτάκης.
  • Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 οργανώθηκε από το ΜΚΙ και την Πνευματική Εστία Σπάρτης ένα πιλοτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης των Πολιτών της Σπάρτης. Το σεμινάριο περιελάμβανε σειρά μηνιαίων παρουσιάσεων καθηγητών ΑΕΙ που κάλυπταν μεγάλο τμήμα των περιβαλλοντικών επιστημών. Το υλικό των παρουσιάσεων αυτών δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα. (Ομιλίες σεμιναρίου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σπάρτη 2011-2012, 2013)
  • Το ΜΚΙ υλοποίησε το αίτημα του 95ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών για τη δημιουργία ενός πιλοτικού βοτανικού κήπου στον αύλειο χώρο του. Το συγκεκριμένο σχολείο δραστηριοποιείται χρόνια σε Περιβαλλοντικές δράσεις και προσπαθεί συντονισμένα την αλλαγή της Σχολικής Μονάδας σε ένα «Αειφόρο Σχολείο», το οποίο θα έχει μειωμένα απορρίμματα, κατανάλωση ενέργειας και νερού.

Μία τάξη του 95ου Δημοτικού Σχολείου με την Διευθύντρια του ΜΚΙ κ. Ε. Ξηροτύρη και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό (Αθήνα, 2012).

  • Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής κ. Χ. Ζερεφός εκπροσώπησε το ΜΚΙ με ομιλία του στο 3μερο επιμορφωτικό σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας Υπάτης. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υλοποιούν με τους μαθητές τους προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό δίκτυο «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα».