1994 – 1999

  • Το Ίδρυμα, μαζί με το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Lavillette-Cite’ des Sciences et de I’ Industrie Παρισίων συνδιοργάνωσε την έκθεση για το Περιβάλλον με τίτλο: “Ποια Γη για τα Παιδιά μας;”. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 12 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου 1994 και την επισκέφθηκαν περίπου 30.000 μαθητές σχολείων της Βορείου Ελλάδος. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, εκ μέρους της κυρίας Προέδρου Αικατερίνης – Νίνα Μαριολοπούλου δώρησε στο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μία κάθετη τομή της δρυός του Παυσανία.

    Τμήμα κλάδου της ιστορικής δρυός διαμέτρου 1 μέτρου (έκθεμα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Γουλανδρή) και στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος)

    Ανακοίνωση της Έκθεσης «Ποια Γη για τα παιδιά μας;»

    Το έκθεμα αυτό εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Αθήνα, στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος και στο τότε Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (σήμερα γνωστό ως Νόησις). Η δρυς του Παυσανία, κατά τον Πλούταρχο, ήταν εκείνο το δένδρο στο οποίο στερέωσε τη σκηνή του ο Μ. Αλέξανδρος πριν από τη μάχη της Χαιρώνειας. Το έκθεμα προέρχεται από κλάδο του απογόνου της ιστορικής δρυός η οποία χαρακτηρίστηκε το 1985 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης (ΦΕΚ 589/2.10.1985). Η δρύς αυτή δυστυχώς κατεστράφη μετά από πτώση κεραυνού την άνοιξη του 1987. Στο ΦΕΚ ειδικότερα αναφέρεται ως «Ένα μοναδικό άτομο βαλανιδιάς (QUERCUS AEGILOPS), μαζί με την έκταση γύρω από αυτό που είναι βιολογικά και οικολογικά αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία του, γνωστό με την ονομασία το «Δένδρο», που βρίσκεται στη γεωγραφική και πεδινή περιοχή της κοινότητας Ανθοχωρίου Βοιωτίας, με σπουδαία βοτανική, οικολογική και αισθητική αξία και συνδέεται σύμφωνα με την τοπική παράδοση με τη διέλευση από τον τόπο αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

  • Το Ίδρυμα συμμετείχε μαζί με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Μουσείο, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Φυσικής του Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση της Έκθεσης “Νεολαία και Περιβάλλον” που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 28 Φεβρουαρίου 1995 και την οποία επισκέφθηκαν 40.000 μαθητές.
  • Το Ίδρυμα βράβευσε με χρηματικά έπαθλα τους μαθητές των παρακάτω Γυμνασίων που συμμετείχαν στον Α’ μαθητικό διαγωνισμό Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που διοργάνωσε το Κολέγιο Αθηνών από 5 έως 6 Μαΐου 1995: το Γυμνάσιο Κολεγίου Αθηνών, το 49ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 2ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Αθηνών.
  • Το Ίδρυμα συνεισέφερε στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Όζοντος που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική τον Μάιο 1995 με τίτλο “Ozone in the Lower Stratosphere“ στο οποίο συμμετείχαν 350 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Συνδιοργανωτές ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η NASA, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εξεδόθησαν ως περιλήψεις και ορισμένα άρθρα σε ειδική έκδοση του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of Geophysical Research (102, D1, p. 1335-1590, 1997).
  • Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του βραβευθέντος με βραβείο Nobel καθηγητή κ. P.J. Crutzen το Μάιο 1996, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος τίμησε το νομπελίστα με το Χρυσούν Αριστείον του Ιδρύματος. Ο καθηγητής P.J. Crutzen στη συνέχεια εξελέγη μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος το 1997.

    Ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Π. Θεοχάρης απονέμει το Χρυσούν Αριστείον του Ιδρύματος στον καθηγητή P.J. Crutzen (Nobel Χημείας, 1995).

  • Το Ίδρυμα συμμετείχε στη συνδιοργάνωση δραστηριοτήτων στα πλαίσια του ανταγωνιστικού
    Ερευνητικού Προγράμματος «Photochemical Activity and Solar Ultraviolet Radiation (PAUR)» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη 12η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το Ίδρυμα συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα”, τον Αύγουστο 1997.
  • Το Ίδρυμα συμμετείχε στο Συνέδριο της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο 1997. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ίδρυμα, από κοινού με το Βαλκανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (ΒΕRDI), απένειμε το Χρυσούν Αριστείον του Ιδρύματος στο Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) των Ηνωμένων Εθνών καθηγητή G.O.P. Obasi.
  • Το Ίδρυμα συγχρηματοδότησε τη Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου 1997.
  • Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό σε Τράπεζα της Γενεύης με τίτλο “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” που αποσκοπεί στη χρηματοδότηση βραβείων που απονέμονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό τη μνημόνευση της εξέχουσας προσφοράς του καθηγητού Μαριολόπουλου στη σύγχρονη Μετεωρολογία και Κλιματολογία ειδικότερα δε της Ελλάδας. Το Ταμείο αθλοθετεί ανά διετία βραβείο, αρχής γενομένης το έτος 1998 (περισσότερες πληροφορίες).
  • Το Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Βαλκανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (ΒΕRDI) και τη Βαλκανική Ένωση Φυσικών προκήρυξε τη Βαλκανιάδα Περιβάλλοντος. Τα βραβεία δόθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού σε μαθητές από τη Ρουμανία, τη FYROM, την Τουρκία και την Ελλάδα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1998.
  • Η τελετή απονομής του βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1998. Το βραβείο (αναμνηστικό μετάλλιο και 2.000 US$) απενεμήθη από το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), καθηγητή G.O.P. Obasi στη μελέτη: “Correlations between tropopause height and total ozone: Implications for long-term changes” των Steinbrecht, W., H. Claude and U. Kohler του Meteorological Observatory Hohenpeisenberg, Γερμανία. Εύφημος μνεία δόθηκε στις μελέτες: “Lyapunov vectors and error growth patterns in a T21L3 quasigeostrophic model” των Vannitsem, St. and C. Nicolis του Institut Royale Meteorologie de Belgique και “The effects of cloud processes on the tropospheric photochemistry: An improvement of the Eurad model with a coupled gaseous and aqueous chemical mechanism” των Liu X., G. Mauersberger and D. Moller του Πανεπιστημίου Brandenburg Technical University, Γερμανία.
  • Το Ίδρυμα συγχρηματοδότησε τις εργασίες και την τελετή των 70 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο καθηγητής Μαριολόπουλος ήταν ένας από τους πρώτους καθηγητές του.

Συγκλητικοί του ΑΠΘ, καθηγητές, η αντιπρύτανης κ. Ο. Γκίμπα-Τσιαμπίρη με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητή κ. G.O.P. Obasi και τους βραβευθέντες (Οκτώβριος, 1998).

Καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών του ΝΑΤΟ στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων (1999).

Ο Γενικός Γραμματέας του WMO G.O.P. Obasi απονέμει το βραβείο “Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” στον Δρα Wolfgang Steinbrecht (Οκτώβριος 1998).

  • Το Ίδρυμα συγχρηματοδότησε το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών (EU Advanced Study Course) με τίτλο «Interactions between Chemical compounds, the ozone Layer and UV-B fluxes (ICLU)» της 12ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική τον Οκτώβριο 1998.
  • To Ίδρυμα συμμετείχε στη συγχρηματοδότηση του Ερευνητικού Προγράμματος «Photochemical
    Activity and Solar Ultraviolet Radiation Modulation Factors (PAUR II)». Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη 12η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το Ίδρυμα συγχρηματοδότησε το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Advanced Study Institute) με τίτλο «Chemistry and Radiation Changes in the Ozone Layer” που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων το 1999 και συνδιοργανώθηκε από την Ε.Ε. και το Ίδρυμα.