2019

  • Στα πλαίσια της συνεργασίας του Ιδρύματος με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών εκδόθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας «Έρευνα στον Τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2018 στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Στις 1-3 Μαρτίου 2019 ο Πρόεδρος του Ιδρύματος μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ENVIRONMENTAL DEGRADATION AND CLIMATE CHANGE και ομιλητές τους κκ Petteri Taalas, Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Guy Brasseur Διευθυντή του Max Plank Ινστιτούτου στο Αμβούργο και του Κέντρου Ατμοσφαιρικής Χημείας στο NCAR (National Center for Atmospheric Research) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Π. Κάπρο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α. Ξεπαπαδέα καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Φοίβη Κουντούρη καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro Shimizu.

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται ο καθηγητής του ΕΜΠ Π. Κάπρος, ο Διευθυντής του Max Plank του Αμβούργου και του NCAR G. Brasseur, ο Γενικός Γραμματέας του WMO P. Tallas, ο καθηγητής ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός, ο πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Yasuhiro Shimizu, η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φ. Κουντούρη και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Ξεπαπαδέας.

  • Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 4 Μαρτίου 2019 α) ο Πολιτιστικός Επιστημονικός – Φιλοσοφικός Όμιλος Λαμίας «300» β) ο Δήμος Λαμιέων γ) το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών δ) Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών Ν. Φθιώτιδας και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Χ. Ζερεφός εκπροσώπησε το Ίδρυμα, ως κεντρικός ομιλητής στα πλαίσια σειράς διαλέξεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Τίτλος της ομιλίας : «Η ανθρωπόκαινος Περίοδος στην Ελλάδα».
  • Στις 11-12 Μαρτίου 2019 ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής X. Ζερεφός εκπροσώπησε το Ίδρυμα στο GEO Brussels High Level meeting στο οποίο το Ίδρυμα συμμετέχει ως Μέλος.
  • Στις 25-26 Μαρτίου 2019 έλαβε χώρα το CFC – 11 Symposium στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο καθηγητής Χ. Ζερεφός εκπροσώπησε το Ίδρυμα και παρουσίασε με τον επίκουρο καθηγητή κ. Κ. Ελευθεράτο την εργασία με τίτλο «A note on possible effects of the unexpected increase in global CF C – 11 to ozone profiles and erythemal doses at ground level». Η εργασία αυτή υπεβλήθη και βρίσκεται υπό κρίση στο έγκριτο περιοδικό Journal of Geophysics – Research.
  • Στις 29 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2019 ο καθηγητής και πρόεδρος του ΜΚΙ εκπροσώπησε το Ίδρυμα και άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου AIC 2019 XXXIIIe International Conference of the Association International de Climatologie που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με ομιλία με τίτλο «Living in the Anthropocene»
  • Στις 14-17 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediteranean Palace της Θεσσαλονίκης το 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Τραύμα και Κρίση». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Διεθνή Οργανισμό IAGP – International Association of Group Psychotherapy and Processes και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος. To IAGP αποτελεί την πρώτη δύναμη στον τομέα των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων σε φυσικές καταστροφές και σε ακραία φαινόμενα, όπως σεισμοί, τσουνάμι και πλημμύρες που απορρέουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο συνέδριο με συμμετοχή άνω των 300 επιστημόνων που προέρχονται από κράτη που έχουν βιώσει ακραίες φυσικές καταστροφές όπως η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Ιταλία και άλλες παρουσιάστηκαν εργασίες που αφορούν στα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις τους στο κοινωνικό σύνολο.

Γενική άποψη της αίθουσας κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

  • Στις 29 Ιουλίου 2019 ο Πρόεδρος καθηγητής Χ. Ζερεφός εκπροσώπησε στο Παρίσι το Ίδρυμα στον εορτασμό των 100 χρόνων της IUGG (Διεθνής Επιτροπή Γεωδαισίας και Γεωφυσικής).

Αναμνηστική ομαδική φωτογραφία από τον εορτασμό των 100 χρόνων της IUGG (Διεθνής Επιτροπή Γεωδαισίας και Γεωφυσικής).

  • To Θερινό Σχολείο με θέμα: «Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Αγρο-Διατροφική Αλυσίδα» πραγματοποιήθηκε 9-14 Σεπτεμβρίου 2019 στο SchlossRauischholzhausen στο Hessen της Γερμανίας.
    Η διοργάνωση του θερινού σχολείου πραγματοποιήθηκε από το Justus-Liebig-University Giessen της Γερμανίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
    Σκοπός του θερινού σχολείου ήταν να συγκεντρώσει διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι μέσω σειράς διαλέξεων, πρακτικών μαθημάτων και συζητήσεων με τους συμμετέχοντες, θα ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν το ζήτημα των ραγδαίων περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών που παρατηρούνται στη Μεσόγειο και την επίπτωση τους σε εξειδικευμένους τομείς της γεωργίας.Οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν ήταν οι εξής:

      • Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στα περιφερειακά συστήματα γεωργίας
      • Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για προσαρμογή
      • Η επισιτιστική ασφάλεια και η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων
      • Γεωργική πολιτική και οικονομία
      • Κλιματικά μοντέλα και μοντελοποίηση καλλιεργειών

    Το θερινό σχολείο υποδέχθηκε 30 φοιτητές από 13 διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με 9 φοιτητές που είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Τη διδασκαλία ανέλαβαν διακεκρίμενοι καθηγητές και επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Μαθητές και καθηγητές του θερινού Σχολείου στο SchlossRauischholzhausen στο Hessen, Γερμανία.

  • Εκδόθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα και από τον εκδοτικό οίκο Archaeopress Publishing LTD της Οξφόρδης το βιβλίο «Geophysical Phenomena and the Alexandrian Littoral» με συγγραφείς τους Νίκη Ευελπίδου, Χρήστο Ρεπαπή, Χρήστο Ζερεφό, Χάρη Τζάλα και Κώστα Συνολάκη.
    Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στα γεωμορφολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα της παράκτιας ζώνης της Αλεξάνδρειας, με στόχο να παρέχει μια περιεκτική ανασκόπηση της εξέλιξής της, λαμβάνοντας υπόψη μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους παράγοντες.
    Το βιβλίο παρέχει ένα εκτεταμένο υπόβαθρο για τη γεωμορφολογία και την πρόσφατη γεωαρχαιολογική ιστορία της Αλεξάνδρειας, μελετώντας και αναλύοντας ιστορικούς χάρτες και φυσικές καταστροφές. Στην παράκτια ζώνη της Αλεξάνδρειας υπάρχουν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τάφοι, λατομεία και αρχαία υπολείμματα κτιρίων καθώς και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποκαλύπτουν την πολύπλοκη εξέλιξή της. Νέα δεδομένα, όπως αρχαίες ιχθυοδεξαμενές και ναυάγια, αναλύονται για την κατανόηση της εξέλιξης της παράκτιας ζώνης κατά το Αν. Ολόκαινο. Λεπτομερείς εικόνες και χάρτες συνοδεύουν όλα τα κεφάλαια δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να αποκτήσει μια εκτενή εικόνα των ιδιαιτερων χαρακτηριστικών της Αλεξάνδρειας.
  • Εκδόθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και από τον Εκδοτικό οίκο ΕΣΤΙΑ το βιβλίο «Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991). Ο πατέρας της σύγχρονης Κλιματολογίας στην Ελλάδα» με συγγραφέα τον Δ. Παναγιωτόπουλο.

    Το εξώφυλλο του βιβλίου: Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991). Ο πατέρας της σύγχρονης Κλιματολογίας στην Ελλάδα.

    Ο Ηλίας Μαριολόπουλος ανήκει αναμφισβήτητα στη χορεία των επιστημόνων που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους την επιστήμη της Κλιματολογίας και συνετέλεσαν στην εμπέδωση των Επιστημών Περιβάλλοντος στον τόπο μας.
    Η μελέτη της διαδρομής των προσώπων αυτών, των θεσμών που δημιούργησαν και διηύθυναν, αλλά και των ιδεών ή θεωριών που πρέσβευαν, καθώς και του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία τις δεξιώθηκε, αποτελεί ένα πρωτότυπο παρατηρητήριο, αφενός για να αναδείξει κανείς τις προσωπικές διαδρομές, αφετέρου για να αφηγηθεί την κοινωνική, πολιτική, επιστημονική και θεσμική ιστορία μιας ολόκληρης περιόδου. Μια τέτοια διαδρομή πραγματεύεται η βιογραφία αυτή.
    Ο Ηλίας Μαριολόπουλος συνδύαζε τα χαρακτηριστικά ενός ρεαλιστή και ενός φιλελεύθερου πολίτη, διέθετε πολιτική σύνεση και αίσθηση του μέτρου. Ευαίσθητος και ανήσυχος ως άνθρωπος και επιστήμονας, με αναμφισβήτητες επιστημονικές, διοικητικές και επιτελικές ικανότητες, συνέβαλε στη διεύρυνση του πραγματικού πεδίου της επιστήμης και της γνώσης αλλά και στην εφαρμογή και διάχυσή τους στην κοινωνία.

  • Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο ίδρυμα επιστημών περιβάλλοντος εκπροσωπούμενο από τη Γενική Γραμματέα του ΔΣ, ομότιμη καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, σε συνεργασία με το European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility (ENSSER), συνδιοργάνωσε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2019. Το συνέδριο αυτό είχε σαν κεντρική ιδέα την Αρχή της Προφύλαξης και τις εφαρμογές της στη χρήση φυτοφαρμάκων, γενετικά μεταλλαγμένων αλλά και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων.
    Παρόλο ότι, η Αρχή της Προφύλαξης είναι κατοχυρωμένη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά αγνοείται, παρερμηνεύεται ή παραβιάζεται απ’ την Ευρωπαϊκή επιτροπή, τα κράτη μέλη και ομάδες εταιρικών εκπροσώπων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να γίνει αντιληπτό το πόσο απαραίτητη είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της, με βιώσιμα μονοπάτια, με λογική εμπιστοσύνη, που δεν προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον με βάση τις διαθέσιμες σήμερα γνώσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αυστηρή απόδειξη της ασφάλειας είναι ένας απατηλός στόχος.
    Οι συζητήσεις και οι δράσεις του ENSSER συνεχίζονται και μετά το πέρας του συνεδρίου στο Μπίλεφελντ, με στόχο πάντοτε τη προφύλαξη και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας από επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος.