2018

 • 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής
  Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής με θέμα:  «Η ΦΥΣΙΚΗ  ΣΥΝΑΝΤΑ  ΤΗN ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ανακαλύψεις – επιτεύγματα – προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα.
  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, από 15 έως 18 Μαρτίου 2018 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., της EPS (European Physical Society), της BPU (Balkan Physical Union), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
  Οι 1.000 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, οι 100 εργασίες σε 8 θεματικές ενότητες, οι 30 συνεδρίες και τα 11 εργαστήρια φανερώνουν ότι το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη.
 • Στις 16 Μαΐου 2018 συνδιοργανώθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ημερίδα με θέμα: «Διεθνής Ημέρα Φωτός UNESCO».Η ημερίδα περιελάμβανε εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Εκτός από τις ομιλίες διακεκριμένων ομιλητών διοργανώθηκαν και τέσσερα εργαστήρια στην Αθήνα, δύο εκ των οποίων απευθύνονταν σε παιδιά 7-12 ετών και άλλα δύο σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, ενώ διοργανώθηκε αντίστοιχο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματίες που ήθελαν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το φωτισμό.Παράλληλα λειτούργησαν εκθέσεις με έργα φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Σχεδιασμός Φωτισμού” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.Η καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών αποτελούν κοινό τόπο τόσο για το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος όσο και για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η θεματική των παραπάνω εκδηλώσεων αφορούσε στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Στιγμιότυπο από τα εργαστήρια για παιδιά 7-12 ετών.

 • Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «European Lidar Conference – ELC2018» συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ινστιτούτο Οπτικοηλεκτρονικής της Ρουμανίας το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, από την Τρίτη 3 Ιουλίου έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.Το ELC2018 αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού θεσμού και σχεδιάστηκε για να είναι ένα ευέλικτο, προσιτό και φιλικό συνέδριο με στόχο να συγκεντρώσει πληθώρα Ευρωπαίων ερευνητών και να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για ανοικτά θέματα που αφορούν στις τεχνικές ενεργής τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας με τη χρήση πηγών laser, μια τεχνική που ονομάζεται lidar.Οι θεματικές του ELC αφορούν:
  • στην ανάπτυξη, βελτίωση και εξέλιξη της τεχνολογίας Lidar στην Ευρώπη
  • στην ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων για την εκτίμηση νέων περιβαλλοντικών παραμέτρων,
  • στην παρουσίαση εφαρμογών της τεχνικής lidarστη μελέτη φαινομένων, όπως η αέρια ρύπανση, οι μεταβολές της νέφωσης, οι πυρκαγιές, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, μεταβολές της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων κ.α.
  • στην παρουσίαση των διαστημικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που βασίζονται στην τεχνική lidar

  Το συνέδριο παρακολουθήσαν περίπου 150 επιστήμονες από 21 χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Φιλανδία, Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελβετία, ΗΠΑ, Δανία, Σλοβενία, Καναδάς). Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το οργανωτικό πλαίσιο, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο:

  https://www.elc2018.eu

Αναμνηστική ομαδική φωτογραφία από το συνέδριο «European Lidar Conference – ELC2018»

 • Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 κατά την εναρκτήρια τελετή του Second LOTUS Workshop του WMO στη Γενεύη έγινε η απονομή του βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award 2018”  από τον Professor Pavel Kabat, Director of the WMO Research Department and WMO Chief Scientist και από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο καθηγητής Χ. Ζερεφός, ο βραβευθείς Dr. Kim και ο καθηγητής Pavel Kabat.

 • Το βραβείο 2018 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εξής μελέτες:
 • 1. “Markedly enhanced absorption and direct radiative forcing of black carbon under polluted urban environments” by Jianfei Peng, Min Hu, Song Guo, Zhuofei Du, Jing Zheng, Dongjie Shang, Misti Levy Zamora, Limin Zeng, Min Shao, Yu-Sheng Wu, Jun Zheng, Yuan Wang, Crystal R. Glen, Donald R. Collins, Mario J. Molina and Renyi Zhang, published in Proceedings of the National Academy of Sciences (2016).
 • και
 • 2. “Contributions of equatorial wave modes and parameterized gravity waves to the tropical QBO in HadGEM2” by Y.-H. Kim and H.-Y. Chun, published in Journal of Geophysical Research: Atmospheres (2015).
 • Στις 14-17 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της  Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή 150 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσίασαν 190 εργασίες, το 14ο διεθνές συνέδριο Κλιματολογίας, Μετεωρολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας (COMECAP2018), το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπίστημιο Θράκης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή), την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.) και το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.Τα θέματα του συνεδρίου περιελάμβαναν πρόγνωση καιρού και ακραίων καιρικών φαινομένων, εφαρμοσμένη μετεωρολογία, πηγές ενέργειας, κλιματική αλλαγή, αέρια ρύπανση, αγροτική μετεωρολογία, μετεωρολογία και διαχείριση φυσικών πόρων, καύσωνες, εξάπλωση ξενόφερτων ειδών κουνουπιών με την κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δάκο της ελιάς, πρόγνωση χαλαζόπτωσης, πλημμύρες και ιστορικά θέματα (π.χ. «κλίμα και κοινωνία την τελευταία χιλιετία στην Ανατολική Μεσόγειο» και «κλιματικές συνθήκες την Ελληνιστική περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο», από την Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκίσσεν στη Γερμανία κ. Έλενα Ξοπλάκη).Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Βογιατζής ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου και μίλησε για τις εξελίξεις στη μετεωρολογία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 • Στη μνήμη του εκλιπόντα διακεκριμένου Καθηγητή του ΕΜΠ στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννη Ζιώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμοσφαίρας του ΑΠΘ αποφάσισαν να απονείμουν βραβείο σε νέο επιστήμονα ο οποίος επελέγει μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ως πρώτοι συγγραφείς στο συνέδριο COMECAP 2018. Για το λόγο αυτό συστάθηκε επιτροπή επιλογής από τους Χρήστο Ζερεφό Ακαδημαϊκό, Παναγιώτη Νάστο Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της ΕΜΤΕ και τους Καθηγητές του ΑΠΘ Αλκιβιάδη Μπάη, Δημήτριο Μελά και Δημήτριο Μπαλή. Η επιτροπή επιλογής αποφάσισε να απονείμει το βραβείο εξ ημισείας στους παρακάτω νέους επιστήμονες:
  1. Γεώργιο Πρώια, για την εργασία “Temporal evolution of PM10 concentrations in the city of Volos”,
  2. Νικόλαο Σιώμο, για την εργασία “Aerosol classification based on the synergy of Brewer spectrophotometer and sunphotometer measurements”.
 • Στις 30 Νοεμβρίου 2018 συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και το ΜΚΙ ημερίδα με θέμα : «Έρευνα στον τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα». Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοποί της Ημερίδας ήταν:
  • Η συνολική ανασκόπηση της επιστημονικής και διεπιστημονικής έρευνας και προοπτικών στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
  • Η ανάδειξη υπαρχόντων περιοχών αιχμής στην επιστημονική έρευνα και στην τεχνολογία και ερευνητικών έργων γενικότερης αποδοχής και σημασίας στην παραγωγή, χρήση, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και καινοτόμα υλικά για ενεργειακές εφαρμογές και δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η προώθηση της έρευνας στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και νέων ενεργειακών ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  • Η ανάπτυξη προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας και η ανάδειξη υφισταμένων προσπαθειών για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και τα ενεργειακά συνεργατικά σχήματα.
  • Εισηγήσεις προς την Πολιτεία.
 • Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών η παρουσίαση της Έκδοσης των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες».Η εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β.  Βαρδινογιάννη» και το «Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος» με αφορμή την Επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη η οποία είναι μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Μαζί με την παρουσίαση της Έκδοσης των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες» γιορτάστηκαν και τα 25 χρόνια λειτουργίας του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.Στους παρευρεθέντες στην εκδήλωση μοιράστηκαν και τα πεπραγμένα των 25 ετών του Ιδρύματος.

  Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κκ Α. Κουνάδης και Σ. Ήμελλος, Ακαδημαϊκοί, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών», καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

  Την τελετή προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, Δρ. Ashraf Farrag.

  Τα πρακτικά του συνεδρίου που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Archaeopress στην Οξφόρδη, παρουσιάστηκαν απ΄τους Ακαδημαϊκούς κ. Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

  Σημειώνεται ότι στόχος της έκδοσης των πρακτικών είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδρασή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από την καταγραφή των συμπερασμάτων του Συνεδρίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Τόμου, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Κουνάδης και ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής και Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χρήστος Ζερεφός επέδωσαν το πρώτο αντίτυπο του τόμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Γενική άποψη της κεντρικής αιθούσης της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς συνεδρίου «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες».

Η κυρία Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Κουνάδης προσφέρουν τον τόμο της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς συνεδρίου «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.