2018

  • 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής
    Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής με θέμα:  «Η ΦΥΣΙΚΗ  ΣΥΝΑΝΤΑ  ΤΗN ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ανακαλύψεις – επιτεύγματα – προοπτική για τη Φυσική του 21ου αιώνα.
    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, από 15 έως 18 Μαρτίου 2018 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., της EPS (European Physical Society), της BPU (Balkan Physical Union), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
    Οι 1.000 εγγεγραμμένοι σύνεδροι, οι 100 εργασίες σε 8 θεματικές ενότητες, οι 30 συνεδρίες και τα 11 εργαστήρια φανερώνουν ότι το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη.
  • Στις 16 Μαΐου 2018 συνδιοργανώθηκε από το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ημερίδα με θέμα: «Διεθνής Ημέρα Φωτός UNESCO».Η ημερίδα περιελάμβανε εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Εκτός από τις ομιλίες διακεκριμένων ομιλητών διοργανώθηκαν και τέσσερα εργαστήρια στην Αθήνα, δύο εκ των οποίων απευθύνονταν σε παιδιά 7-12 ετών και άλλα δύο σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, ενώ διοργανώθηκε αντίστοιχο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματίες που ήθελαν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το φωτισμό.Παράλληλα λειτούργησαν εκθέσεις με έργα φοιτητών και αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Σχεδιασμός Φωτισμού” της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.Η καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών αποτελούν κοινό τόπο τόσο για το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος όσο και για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η θεματική των παραπάνω εκδηλώσεων αφορούσε στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Στιγμιότυπο από τα εργαστήρια για παιδιά 7-12 ετών.

  • Διεθνές Συνέδριο «για τις Δραματικές αλλαγές στον Πλανήτη μας και τις Ελληνικές ρίζες της 0ικολογικής ηθικής» που συνδιοργανώθηκε στην Πάτρα από το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών – Timeless Greece – και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 17 – 20 Ιουνίου 2018, Συμμετείχαν 200 διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια.
    Πρόεδρος του Συνεδρίου ο Ομότιμος Καθηγητής Σ. Παιπέτης. Αντιπρόεδρος του Συνεδρίου η Ομότιμος Καθ. Π. Νικολοπούλου Σταμάτη Γραμματευς του Δ.Σ. του Μαριολοπουλείου Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος Ελληνική παιδεία και οικολογική ηθική.
    Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου ανέπτυξε η Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι Κυρία Αικατερίνη .Παναγοπούλου τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε όλοι μας, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, σε κάθε εθνικό ή διεθνές forum, με στόχο να στηριχθούν πολιτικές για τη διάσωση του πλανήτη μας και του φυσικού περιβάλλοντος που κινδυνεύει από την αλόγιστη και χωρίς όρια ανάπτυξη. Οι δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον, η εξάντληση των φυσικών μας πόρων, η κλιματική αλλαγή, δίνουν την εικόνα ότι ο πλανήτης μας πεθαίνει αβοήθητος. Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από την εισαγωγή ειδικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Πιστεύουμε, υπογράμμισε, ότι αυτό που ανυψώνει τον άνθρωπο είναι η Παιδεία και για μας ιδιαίτερα είναι η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Ηθική που μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης στην περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτό συνδέεται με την παραδοσιακή αρχαία ελληνική σκέψη και παιδεία που διαμόρφωσε την οικολογική ηθική, εδράζοντας στην θέση πώς «ο άνθρωπος είναι μέρος του όλου και η καταστροφή του Περιβάλλοντος αποτελεί ύβρι, που επιφέρει τιμωρία». Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία διαμορφώθηκε η σύγχρονη οικονομική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
    Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του συνεδρίου Ομότιμος Καθηγητής κ. Σ. Παιπέτης τόνισε ότι ο τίτλος του συνεδρίου, «οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», ανταποκρίνεται στο κολοσσιαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Ο άνθρωπος, τόνισε, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, περιορισμένος από την ατελή του φύση, αδυνατεί να κατανοήσει προβλήματα και καταστάσεις που εκφράζονται με μεγέθη χωρικά και χρονικά πολύ μεγαλύτερα από το δικό του φυσικό μέγεθος ή τη διάρκεια ζωής του και αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σε βαθμό που ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών αρνούνται την ύπαρξή της και εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
    Τρίπτυχο διαπιστώσεων του Συνεδρίου:

    • Αποστολή μας να διαμορφώσουμε μία ελληνοκεντρική περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ηθική, στηρίζοντας ειδικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
    • Προστατεύουμε το περιβάλλον, την υγεία και τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους από την χωρίς μέτρο, όρια και περιβαλλοντική ηθική, ανάπτυξη.
    • Οικοδομούμε ΜΑΖΙ ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Μηνύματα των συνέδρων, προτάσεις και στόχοι:

    • Να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η υπεράντληση των φυσικών μας πόρων πριν να είναι πολύ αργά για όλους και να εφαρμοστεί άμεσα η βασική οικονομική αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».
    • Εισαγωγή ειδικών περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του «Παγκόσμιου Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης 2018 -2028» των Ηνωμένων Εθνών, με γνωστικά αντικείμενα το Περιβάλλον και την Υγεία. Τα παιδιά πρέπει να έχουν «Επίγνωση για την Ζωή στον Πλανήτη» και να ενημερώνονται για τις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή, τη Χημική Ρύπανση και τις ακτινοβολίες. Χωρίς παιδεία και εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει η βαθιά γνώση, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της αλυσίδας του οικοσυστήματος και δεν μπορεί να διαφεντεύει τον πλανήτη καταστρέφοντας τον ενώ παράλληλα πρέπει να προφυλάξει την υγεία του από βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και οι χημικές ουσίες που δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.
    • Προσφεύγουμε, για μια ακόμη φορά, στην αρχαία ελληνική σκέψη και παιδεία για το περιβάλλον όπως διατυπώθηκε από τους προσωκρατικούς φιλόσοφους που διαμόρφωσαν μία οικολογική ηθική, εδράζοντας την στη θέση πως ο άνθρωπος είναι μέρος του όλου που πρέπει να σεβαστεί το «μέτρο» που συνδέεται με την «αρμονία». Όταν δεν υπάρχει ο σεβασμός του μέτρου και της αρμονίας τότε η καταστροφή του περιβάλλοντος, αποτελεί «ύβριν», που επιφέρει τιμωρία. Και η τιμωρία μας είναι: «οι Δραματικές Αλλαγές του Πλανήτη».
    • Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις λογικές της αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης και να ενθαρρύνουμε μια νέα οικονομική προσέγγιση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, που να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου καθώς και την προστασία των φυσικών πόρων που εξαντλούνται και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
    • Προάγουμε τη Διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση για την μελέτη της τοξικής επίδρασης του περιβάλλοντος στην γυναίκα και στο παιδί. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που θα γίνει το 2019 με θέμα «παιδί, περιβάλλον και υγεία» και στο οποίο θα γίνει αποτίμηση για τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα του κοινού Συνεδρίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Λονδίνο 1999) που είχε σαν κύριο θέμα την Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δράσης για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών.
    • Να τεθεί σε προτεραιότητα η ανάγκη για προληπτική και όχι κατασταλτική δράση προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία της υγείας και του πλανήτη μας. Η «Αρχής της Προφύλαξης» αποτελεί όχι μόνον τον κύριο παράγοντα προστασίας της υγείας, αλλά εξοικονομεί πολύτιμους πόρους από τα εθνικά συστήματα υγείας, σε αντίθεση με τα ελάχιστα χρήματα που χρειάζονται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
    • Είναι επιτακτική η ανάγκη η διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση να επικεντρωθεί πάνω στη μελέτη της τοξικής επίδρασης του περιβάλλοντος (χημική ρύπανση/ακτινοβολία/κλιματική αλλαγή) στην έγκυο γυναίκα και στο παιδί, να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχουν στο επίκεντρο «παιδί, περιβάλλον και υγεία», διότι πολλές ασθένειες (υπογονιμότητα/καρκίνος) ξεκινούν από την έκθεση του εμβρύου μέσα από την μητέρα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ουσίες βλαπτικές του περιβάλλοντος.
    • Ασκούμε κάθε πίεση στα κυβερνητικά και άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων προκειμένου, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, να αναπτύξουν ειδικά προγράμματα ευρύτατης περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την προστασία των εγκύων γυναικών από τις βλαπτικές επιπτώσεις που έχουν στις ίδιες και το έμβρυο, η έκθεση σε ακτινοβολία, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλες ουσίες βλαπτικές του περιβάλλοντος.

    Eπιλεκτική θεματολογία του συνεδρίου:

    • Dr. AseemChauhan, “Εκπαιδευτικές προκλήσεις: Ο τρόπος αντιμετώπισης των δραματικών αλλαγών του πλανήτη»,
    • Ακαδημαϊκός Καθηγ. Χ. Ζερεφός «Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη γέννηση της σύγχρονης Μετεωρολογίας του 19ου αιώνα»,
    • DevraDavis, USA «Ο καρκίνος, περιβαλλοντική ασθένεια»,
    • Stella Canna Michaelides «Ηθικές προκλήσεις κατά τη διαχείριση περιβαλλοντικών παραγόντων άγχους»,
    • Ernst von Weizsäcker, CLUB OF ROME: Πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ!Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία αρκεί να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται ήδη: αποκεντρωμένη καθαρή ενέργεια, βιώσιμες θέσεις εργασίας προσαρμοσμένες σε κάθε τύπο χώρας, ολική ανεξαρτητοποίηση της ανθρώπινης ευημερίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, βασικών υλικών και σπάνιων ορυκτών.
    • Nicholas Ascounes Ashford, MIT, USA: Νομικές και εναλλακτικές πολιτικές για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης,
    • Marco Martuzzi, εκπρόσωπος WHO «Περιβάλλον και υγεία στην Ευρώπη: Προκλήσεις για την επιστήμη και την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη»,
    • Qamar Rahman AMITY UNIVERSITY INDIA, Τεχνολογικές πρόοδοι: Εμπειρίες από το παρελθόν (Αμίαντος), προκλήσεις από το μέλλον (Νανο-υλικά),
    • Θ. Αντωνακάκη Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής Τραπέζης της Ελλάδος « Η ελληνική εμπειρία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»,
    • Oμότιμος Καθηγ.Γιώργος Χρούσος «Περιβάλλον και στρες : Ο ελλείπων κρίκος»

    Η διακύρηξη του Συνεδρίου: Διακύρηξη της Πάτρας
    Στόχος 1.
    Προαγωγή των επιστημών και των τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν μια παγκόσμια μεταβολή από το υπάρχον αξίωμα «Κανένας περιορισμός στην ανάπτυξη» στην παραδειγματική θέση «Πλανητικά όρια» με την ενθάρρυνση μιας νέας οικονομικής οπτικής που να βασίζεται στην οικολογική ηθική και την κοινωνική ευημερία.
    Στόχος 2.
    Κατάρτιση Παγκόσμιου Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης 2018 -2028: «Eπίγνωση για τη Ζωή στον Πλανήτη» : Γνωστικά αντικείμενα: Περιβάλλον και Υγεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
    Θεματική Ενότητα: Οι επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής, της Χημικής Ρίπανσης και των ακτινοβολιών στις κατηγορίες των γυναικών, των παιδιών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
    Στόχος 3.
    Πρόληψη: Με σκοπό την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των βλαπτικών παραγόντων, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη προστασίας των πολιτών και του πλανήτη. Γι αυτό θα συμβάλλουμε στην υποστήριξη κοινωνικά υπευθύνων καινοτομιών μέσω της
    α) Αρχής της Προφύλαξης και της
    β) Προ-εξόδου στην Αγορά ελέγχου των Καινοτομιών
    (Πιστεύουμε ότι έτσι θα υποστηριχθούν κοινωνικά υπεύθυνες καινοτομίες σε αντίθεση με άλλες που δυστυχώς είναι επιβλαβείς όπως: η ακτινογραφία των ποδιών για την μέτρηση των ποδιών των παιδιών σε κατάστημα υποδημάτων, η χρήση Triclosan (διαπιστωμένου ενδοκρινικού διαταράκτη) στο σαμπουάν των σκύλων αλλά και στα wifi των δοχείων νυκτός των παιδιών)
    Στόχος 4.
    Δημιουργία Διεθνούς Δικτύου κέντρων Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ελλάδος/Ηνωμένων Πολιτειών/Ινδίας) με σκοπό την « Μελέτη της τοξικής επίδρασης του περιβάλλοντος στη Γυναίκα και στο Παιδί».
    Συμμετοχή και παρουσίαση της ανωτέρω πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Παιδί και Υγεία» το 2019.
    (Το Συνέδριο θα εορτάσει και θα αποτιμήσει το κοινό Συνέδριο Υπουργών Περιβάλλοντος και Υπουργών Υγείας της ΠΟΥ 1999 στο Λονδίνο που χρησιμοποιώντας τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Πολιτειών (1993-97) έδωσε ώθηση στην Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Δράσης για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών)
    Στόχος 5.
    Καθιέρωση Διεθνούς βραβείου (νέου Νόμπελ) για την «Διεπιστημονική Συνεργασία Διαχείρισης και Αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης των Περιβαλλοντικών προβλημάτων του «ενός Πλανήτη» ως κίνητρο επιβράβευσης και αναγνώρισης των θετικών δράσεων και αποτελεσματικών ενεργειών.
    Στόχος 6.
    Βραβείο Henrik Ibsen για τους πρωτοπόρους επιστήμονες 2019, οι οποίοι επιλέγουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης με τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, αψηφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βάρος τους.
    Στόχος 7.
    Επικοινωνία των επτά (7) στόχων του Διεθνούς Συνεδρίου Timeless σε «φορείς αλλαγής» στην κοινωνία στους πολίτες και στα ΜΜΕ.

    https://www.youtube.com/watch?v=Vg28duJ6lJA
    https://ehtrust.org/the-dramatic-changes-on-the-planet-and-the-hellenic-roots-of-ecological-ethics/
    https://www.ekathimerini.com/society/230114/us-epidemiologist-genes-give-us-the-gun-environment-pulls-the-trigger-in-cancer/

  • Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «European Lidar Conference – ELC2018» συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ινστιτούτο Οπτικοηλεκτρονικής της Ρουμανίας το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, από την Τρίτη 3 Ιουλίου έως την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.Το ELC2018 αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού θεσμού και σχεδιάστηκε για να είναι ένα ευέλικτο, προσιτό και φιλικό συνέδριο με στόχο να συγκεντρώσει πληθώρα Ευρωπαίων ερευνητών και να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για ανοικτά θέματα που αφορούν στις τεχνικές ενεργής τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας με τη χρήση πηγών laser, μια τεχνική που ονομάζεται lidar.Οι θεματικές του ELC αφορούν:
    • στην ανάπτυξη, βελτίωση και εξέλιξη της τεχνολογίας Lidar στην Ευρώπη
    • στην ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων για την εκτίμηση νέων περιβαλλοντικών παραμέτρων,
    • στην παρουσίαση εφαρμογών της τεχνικής lidarστη μελέτη φαινομένων, όπως η αέρια ρύπανση, οι μεταβολές της νέφωσης, οι πυρκαγιές, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, μεταβολές της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων κ.α.
    • στην παρουσίαση των διαστημικών αποστολών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που βασίζονται στην τεχνική lidar

    Το συνέδριο παρακολουθήσαν περίπου 150 επιστήμονες από 21 χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία, Φιλανδία, Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελβετία, ΗΠΑ, Δανία, Σλοβενία, Καναδάς). Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το οργανωτικό πλαίσιο, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο:

    https://www.elc2018.eu

Αναμνηστική ομαδική φωτογραφία από το συνέδριο «European Lidar Conference – ELC2018»

  • Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 κατά την εναρκτήρια τελετή του Second LOTUS Workshop του WMO στη Γενεύη έγινε η απονομή του βραβείου “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award 2018”  από τον Professor Pavel Kabat, Director of the WMO Research Department and WMO Chief Scientist και από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο καθηγητής Χ. Ζερεφός, ο βραβευθείς Dr. Kim και ο καθηγητής Pavel Kabat.

  • Το βραβείο 2018 απονεμήθηκε εξ ημισείας στις εξής μελέτες:
  • 1. “Markedly enhanced absorption and direct radiative forcing of black carbon under polluted urban environments” by Jianfei Peng, Min Hu, Song Guo, Zhuofei Du, Jing Zheng, Dongjie Shang, Misti Levy Zamora, Limin Zeng, Min Shao, Yu-Sheng Wu, Jun Zheng, Yuan Wang, Crystal R. Glen, Donald R. Collins, Mario J. Molina and Renyi Zhang, published in Proceedings of the National Academy of Sciences (2016).
  • και
  • 2. “Contributions of equatorial wave modes and parameterized gravity waves to the tropical QBO in HadGEM2” by Y.-H. Kim and H.-Y. Chun, published in Journal of Geophysical Research: Atmospheres (2015).
  • Στις 14-17 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της  Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή 150 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσίασαν 190 εργασίες, το 14ο διεθνές συνέδριο Κλιματολογίας, Μετεωρολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας (COMECAP2018), το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπίστημιο Θράκης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή), την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.) και το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.Τα θέματα του συνεδρίου περιελάμβαναν πρόγνωση καιρού και ακραίων καιρικών φαινομένων, εφαρμοσμένη μετεωρολογία, πηγές ενέργειας, κλιματική αλλαγή, αέρια ρύπανση, αγροτική μετεωρολογία, μετεωρολογία και διαχείριση φυσικών πόρων, καύσωνες, εξάπλωση ξενόφερτων ειδών κουνουπιών με την κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο δάκο της ελιάς, πρόγνωση χαλαζόπτωσης, πλημμύρες και ιστορικά θέματα (π.χ. «κλίμα και κοινωνία την τελευταία χιλιετία στην Ανατολική Μεσόγειο» και «κλιματικές συνθήκες την Ελληνιστική περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο», από την Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκίσσεν στη Γερμανία κ. Έλενα Ξοπλάκη).Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Βογιατζής ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου και μίλησε για τις εξελίξεις στη μετεωρολογία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

  • Στη μνήμη του εκλιπόντα διακεκριμένου Καθηγητή του ΕΜΠ στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννη Ζιώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμοσφαίρας του ΑΠΘ αποφάσισαν να απονείμουν βραβείο σε νέο επιστήμονα ο οποίος επελέγει μεταξύ αυτών που συμμετείχαν ως πρώτοι συγγραφείς στο συνέδριο COMECAP 2018. Για το λόγο αυτό συστάθηκε επιτροπή επιλογής από τους Χρήστο Ζερεφό Ακαδημαϊκό, Παναγιώτη Νάστο Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της ΕΜΤΕ και τους Καθηγητές του ΑΠΘ Αλκιβιάδη Μπάη, Δημήτριο Μελά και Δημήτριο Μπαλή. Η επιτροπή επιλογής αποφάσισε να απονείμει το βραβείο εξ ημισείας στους παρακάτω νέους επιστήμονες:
    1. Γεώργιο Πρώια, για την εργασία “Temporal evolution of PM10 concentrations in the city of Volos”,
    2. Νικόλαο Σιώμο, για την εργασία “Aerosol classification based on the synergy of Brewer spectrophotometer and sunphotometer measurements”.
  • Στις 30 Νοεμβρίου 2018 συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και το ΜΚΙ ημερίδα με θέμα : «Έρευνα στον τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα». Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοποί της Ημερίδας ήταν:
    • Η συνολική ανασκόπηση της επιστημονικής και διεπιστημονικής έρευνας και προοπτικών στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.
    • Η ανάδειξη υπαρχόντων περιοχών αιχμής στην επιστημονική έρευνα και στην τεχνολογία και ερευνητικών έργων γενικότερης αποδοχής και σημασίας στην παραγωγή, χρήση, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και καινοτόμα υλικά για ενεργειακές εφαρμογές και δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
    • Η προώθηση της έρευνας στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και νέων ενεργειακών ερευνητικών δραστηριοτήτων.
    • Η ανάπτυξη προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας και η ανάδειξη υφισταμένων προσπαθειών για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και τα ενεργειακά συνεργατικά σχήματα.
    • Εισηγήσεις προς την Πολιτεία.
  • Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών η παρουσίαση της Έκδοσης των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες».Η εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β.  Βαρδινογιάννη» και το «Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος» με αφορμή την Επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη η οποία είναι μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Μαζί με την παρουσίαση της Έκδοσης των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες» γιορτάστηκαν και τα 25 χρόνια λειτουργίας του Μαριολοπουλείου – Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.Στους παρευρεθέντες στην εκδήλωση μοιράστηκαν και τα πεπραγμένα των 25 ετών του Ιδρύματος.Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κκ Α. Κουνάδης και Σ. Ήμελλος, Ακαδημαϊκοί, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών», καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.Την τελετή προσφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, Δρ. Ashraf Farrag.Τα πρακτικά του συνεδρίου που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Archaeopress στην Οξφόρδη, παρουσιάστηκαν απ΄τους Ακαδημαϊκούς κ. Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

    Σημειώνεται ότι στόχος της έκδοσης των πρακτικών είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδρασή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από την καταγραφή των συμπερασμάτων του Συνεδρίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Τόμου, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Κουνάδης και ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής και Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χρήστος Ζερεφός επέδωσαν το πρώτο αντίτυπο του τόμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Γενική άποψη της κεντρικής αιθούσης της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς συνεδρίου «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες».

Η κυρία Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΜΚΙ κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Κουνάδης προσφέρουν τον τόμο της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς συνεδρίου «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.