Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία»

Στις 20 Μαΐου 2016 το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ιπποκρατική Φλόγα και το Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία».

Η ημερίδα που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση μέσα από μια διεπιστημονική ματιά του σοβαρού θέματος της επίδρασης του περιβάλλοντος στην υγεία.

Ο άνθρωπος, αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος, εκτίθεται στον αέρα που αναπνέει, στο νερό που πίνει και που του είναι απαραίτητο για την ομοιόστασή του, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του στο σπίτι του, στην εργασία και σε άλλους δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα οι υποδομές ανάρρωσης και υγείας. Είναι όμως γεγονός ότι εκτίθεται και στην Κλιματική Αλλαγή αλλά και μέσα από τη διατροφή του σε χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα αλλά και σε τοξικές ουσίες στο δομημένο περιβάλλον. Όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε ορισμένες φάσεις τη ζωής του όπως είναι η εμβρυική, η παιδική και η εφηβική.

Την εισαγωγή στο θέμα έκανε με την ομιλία του «Από το παλαιό κλίμα μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα» ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, κ. Χρήστος Ζερεφός. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα με την ομιλία της «Υγεία και σύγχρονη γεωργική πρακτική. Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Ακολούθησε η ομιλία «Τα φαρμακευτικά φυτά του Ιπποκράτη στην νήσο Κω. Χωρική εξάπλωση, παραγωγικό δυναμικό και βιοδραστικότητά τους», από την υποψήφια Διδάκτωρα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελπίδα Φανουρίου. Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ενεργειακή συμπεριφορά χώρων ανάρρωσης και υγείας». Η επόμενη ομιλήτρια, η κ. Χρύσα Μπακούλα-Τζουμάκα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τη «Ρύπανση του περιβάλλοντος: Ο νους μας στο παιδί». Τέλος, η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας του ΔΣ του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, παρουσίασε τις «Επιδράσεις του περιβάλλοντος στην Υγεία, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ηλικίες». Ακολούθησε συζήτηση.

Τη συζήτηση συντόνισε η Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, η οποία μετά το κλείσιμο της Ημερίδας από τους Προέδρους κ.κ. Χρήστο Ζερεφό, Φάνη Δημόπουλο και Φίλιππο Παυλίδη, έκλεισε με την αναφορά στο πρόσωπο του Ιατρού Στέλιου Νικολάου Ζερεφού, μαθητού της, που πρόωρα έφυγε από κοντά μας και που θα μείνει πάντοτε μέσα στην καρδιά μας.

Από αριστερά, η Αν. Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΜΚΙ, κ. Χρήστος Ζερεφός, η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Γραμματεύς του ΔΣ του ΜΚΙ & Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αν. Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ.

Από αριστερά, ο κ. Φίλιππος Παυλίδης Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ), ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του ΜΚΙ, κ. Χρήστος Ζερεφός, η κα Σοφία Δημοπούλου , ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αν. Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΑΠ, η Αν. Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα, η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Γραμματεύς του ΔΣ του ΜΚΙ & Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η κ. Χρύσα Μπακούλα-Τζουμάκα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο κ. Φάνης Δημόπουλος Πρόεδρος της Ιπποκρατικής Φλόγας και ο κ. Νικόλαος Μανούσης Νευρολόγος Ψυχίατρος, Μέλος του ΔΣ του ΔΙΙΚ.