Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ULYSSE

Συμμετοχή στο Υποπρόγραμμα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την «Συλλογή Σεισμικών Δεδομένων από Πυκνό Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών Νοτίως της Πελοποννήσου και στην Δυτική Κρήτη».

Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελλήνων – Γάλλων – Γερμανών Επιστημόνων με τίτλο ULYSSE που διεξάγετε τον Νοέμβριο 2012.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Μ. Σαχπάζη (Υπεύθυνος Ιδρύματος: Χ. Ρεπαπής)

Το αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος ULYSSE αφορά στην αποτύπωση της εικόνας της βυθιζόμενης Αφρικανικής πλάκας στο ΝΔ Ελλαδικό τόξο. Η έρευνα πραγματοποιείται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Ε.Α.Α σε συνεργασία με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Nice-Sofia Antipolis και στοχεύει στη διερεύνηση του σεισμογενούς δυναμικού του μεγάλου αυτού ρήγματος ως επείγουσα επέμβαση μετά τον καταστρεπτικό σεισμό και τσουνάμι του Tohoku που έγινε στο αντίστοιχο Ιαπωνικό τόξο. Για την επίτευξη των στόχων διεξήχθη θαλάσσιο σεισμικό πείραμα στη περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, από τις 4 έως 20 Νοεμβρίου 2012 με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γάλλων και Γερμανών επιστημόνων. Πραγματοποιήθηκαν σεισμικές εκρήξεις με τη βοήθεια εξειδικευμένης υποδομής του Γαλλικού ερευνητικού σκάφους Pourquoi Pas (Ifremers) οι οποίες κατεγράφησαν από συρόμενη συστοιχία υδροφώνων κατά μήκος σεισμικών προφίλ καθώς και από ποντισμένους θαλάσσιους σεισμογράφους (OBS) και προσωρινά εγκατεστημένους χερσαίους σεισμολογικούς σταθμούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρήση εξειδικευμένης υποδομής που δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και την οικονομική υποστήριξη από τη συμμετοχή του Μαριολοπούλειου Ιδρύματος θα αποτελέσουν σημαντική συνεισφορά στη βάση περιβαλλοντικών δεδομένων και παραμέτρων για περιοχές με υψηλό σεισμογενές και τσουναμογενές δυναμικό που διαχειρίζεται το ΓΙ ως Εθνικό Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι.