Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2012

Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος για τρίτη χρονιά συνδιοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ Γεωσυναντήσεις «Les Rencontres de la Terre» με σκοπό την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση Μαθητών και Πολιτών.

Επιστημονική Διευθύντρια της οργάνωσης «Διαλέξεις χωρίς σύνορα» (Conferences sans Frontieres) είναι η κυρία Sylvie Gruszow. Στο Φεστιβάλ 2012 συνδιοργανωτές ήταν επίσης το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης και ο Οργανισμός Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από 24 Ιανουαρίου μέχρι 5 Ιουνίου 2012 υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Επίκεντρο του προγραμματισμού για το 2012 ήταν «Η πόλη μας αύριο… η ΠΟΛΗ που θα ήθελα να ΖΩ».

Στις 24 Ιανουαρίου 2012 διοργανώθηκε μια βραδιά συζήτησης με θέμα: «Αθήνα, μια πόλη προς αναδόμηση» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στην εκδήλωση Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν για να συζητήσουν βασικά θέματα της βιώσιμής πόλης (εξοικονόμηση ενέργειας, αρχιτεκτονική, αστικός σχεδιασμός, πράσινο, κλιματολογικές αλλαγές). Το Ίδρυμα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του καθηγητής κ. Χ. Ζερεφός.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τα Εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Ένας συγγραφέας, ένας επιστήμονας, μία τάξη». Τα εργαστήρια παρακολούθησαν πάνω από 100 μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής.

Το Μάρτιο του 2012 ξεκίνησε ο Διαγωνισμός ζωγραφικής, φωτογραφίας, κολλάζ από φωτογραφίες και αφίσας με γραπτό μήνυμα για τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Προηγήθηκε διήμερο σεμινάριο για τους διδάσκοντες από εκπαιδευτικούς εικαστικούς, το οποίο τους βοήθησε να προετοιμάσουν καλύτερα τους μαθητές τους στη συλλογική εργασία που τους ζητήθηκε. Τα εργαστήρια χρηματοδοτήθηκαν από το ΜΚΙ.

Τα σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή ήταν 60 και τα έργα των μαθητών (180) εκτέθηκαν για 10 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση επισκέφτηκαν 700 μαθητές των σχολείων της Αθήνας. Τις σχολικές ομάδες υποδέχτηκε και ξενάγησε στην έκθεση η κα Έμμη Γραμμένου (Εκπαιδευτικός-Ιστορικός Τέχνης). Μετά την ξενάγηση ακολούθησαν εκπαιδευτικά – εικαστικά εργαστήρια με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 5 Ιουνίου 2012 (Ημέρα Περιβάλλοντος) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Η παρουσίαση της πορείας του Μαθητικού Διαγωνισμού έγινε από την κυρία Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών. Τα χρηματικά βραβεία που προσέφερε το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος απονεμήθηκαν στα παρακάτω σχολεία:

1ο χρηματικό βραβείο μοιράστηκαν τα ισοβαθμήσαντα 89ο Δημ. Σχ. Αθηνών και 51ο Δημ. Σχ. Αθηνών

2ο χρηματικό βραβείο μοιράστηκαν τα ισοβαθμήσαντα 32ο Δημ. Σχ. Αθηνών και το 73ο Δημ. Σχ. Αθηνών

3ο χρηματικό βραβείο απονεμήθηκε στο 22ο Δημ. Σχ. Αθηνών

Το χρηματικό βραβείο Ειδικού Σχολείου απονεμήθηκε στο 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω χρηματικά βραβεία θα χρησιμοποιηθούν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των χώρων των σχολείων που βραβεύθηκαν.

Απονεμήθηκαν επίσης και 2 βραβεία σε είδος:

α. στο 55ο Δημοτικό Σχ. Αθηνών (φυτά για τη δημιουργία ενός μικρού κήπου για τη βοτανική εκπαίδευση των μαθητών) προσφορά των φυτωρίων – Αντεμισάρη,

β. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (βιβλία για τη δημιουργία μίας οικολογικής βιβλιοθήκης) από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Και τα 60 Δημοτικά Σχολεία που πήραν μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό έλαβαν Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής καθώς και ένα CD με κείμενα και την ηλεκτρονική γκαλερί των 180 εικαστικών ομαδικών έργων.

Την τελετή βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ κ. Αλεξόπουλος, η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. κα Παναγιώτα Ψαράκη, ο Αντιπρόεδρος (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) κ. Κ. Αλεξάκος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρης Τσίγκανος, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Χ. Πατσάλης, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών κ. Β. Πετρόπουλος, η Αναπλ. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Προστασίας της Φύσης κα Αλεξία Νικηφοράκη, εκπρόσωποι της WWF Ελλάς, η κα Mireille Voyatzi από το Τμήμα Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας, από τις εκδόσεις Πατάκη η κα Βάσω Ψαράκη. Την ECOWEEK εκπροσώπησε ο κ. Ben Gill.

Η εκπαιδευτικός – Ιστορικός Τέχνης κυρία Έμμη Γραμμένου κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εικαστικών εργαστηρίων.

Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος στα σεμινάρια προετοιμασίας που έγιναν από ειδικούς εκπαιδευτικούς εικαστικής.

Ο Πρόεδρος του ΜΚΙ καθηγητής κ. Χ.Σ. Ζερεφός χαιρετίζει την εκδήλωση απονομής βραβείων.

Η Αίθουσα «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων την ημέρα της απονομής των Βραβείων με τα έργα των μαθητών και τους βραβευθέντες μαθητές.