Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες

13, 14, 15 Δεκεμβρίου 2017
Μουσείο Ακρόπολης

Υπό την Αιγίδα
της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Από την ίδρυσή της από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ., η Αλεξάνδρεια υπήρξε η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο. Η Ελληνιστική αυτή περίοδος συνέβαλε σε όλα τα πεδία γνώσης, προσφέροντας τα μέγιστα στην ανθρώπινη σκέψη, τη σύγχρονη επιστήμη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό γενικότερα.

Για τον εορτασμό των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν ένα υψηλού επιπέδου Συνέδριο που θα αποτελέσει κίνητρο για τους ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να στρέψουν την προσοχή τους στον Ελληνιστικό κόσμο και την σπουδαιότητά του στον πολιτισμό μας.

Οι συζητήσεις αυτού του σημαντικού Συνεδρίου θα επικεντρωθούν στη σπουδαιότητα των εξαιρετικά πρωτότυπων ιδεών των Ελληνιστικών χρόνων και του νεωτερισμού της ατμόσφαιρας της εποχής. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί τόσο με ιστορικά όσο και πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα, φωτίζοντας την επίδραση των Ελληνιστικών ιδεών στη σύγχρονη φιλοσοφία, στην τέχνη και στη σύγχρονη επιστήμη.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα περιλαμβάνουν τέσσερις ενότητες:

α. Αρχαιολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία και Τέχνη
β. Επιστήμη, Ιατρική και Τεχνολογία
γ. Περιβάλλον
δ. Πολιτιστική Κληρονομιά και Νομικά Θέματα

Στο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα κληθούν να συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ειδικοί στο θέμα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις σχετικές με την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια και την επιρροή της στη δημιουργία παγκόσμιων κωδικών πολιτιστικών επαφών και ταυτοτήτων.

H Agenda του Συνεδρίου είναι διαθέσιμη εδώ.